Sitemize üye olarak beğendiğiniz içerikleri favorilerinize ekleyebilir, kendi ürettiğiniz ya da internet üzerinde beğendiğiniz içerikleri sitemizin ziyaretçilerine içerik gönder seçeneği ile sunabilirsiniz.
Sitemize üye olarak beğendiğiniz içerikleri favorilerinize ekleyebilir, kendi ürettiğiniz ya da internet üzerinde beğendiğiniz içerikleri sitemizin ziyaretçilerine içerik gönder seçeneği ile sunabilirsiniz.
Üyelerimize Özel Tüm Opsiyonlardan Kayıt Olarak Faydalanabilirsiniz
iPhone 17 Slim Geliyor
Yapay zeka esprilerinin insanlarınkinden daha komik olabileceği iddiasını bilim insanları test etti. Son yıllarda hızla gelişen yapay zeka, çeşitli mesleklerde insanların yerini alma korkusunu artırırken, sanat ve eğlence sektöründe de endişeler yaratıyor. Özellikle Hollywood’da geçen yılın dikkat çeken grevlerinde bu konuya büyük önem verilmişti.
Yapay Zeka ve İnsan Esprileri Yarıştı
Bu endişeleri test etmek isteyen araştırmacılar, ChatGPT ve insanların yaptığı esprileri karşılaştırdı. Çalışmada, hicivli yorumlarıyla tanınan ABD merkezli medya kuruluşu Onion’ın başlıkları da kullanıldı. PLOS One dergisinde yayımlanan araştırmada, 105 katılımcıdan üç farklı yönergeye göre espri yazmaları istendi. Katılımcılar, akronimlerden esprili ifadeler türetmek, cümleleri komik bir şekilde tamamlamak ve varsayımsal senaryolarda alaycı şakalar yapmak üzere yönlendirildi. Aynı yönergeler ChatGPT 3.5’e de verildi ve iki taraftan gelen espriler karıştırılarak 200 kişinin değerlendirmesine sunuldu.
Sonuçlar ve Katılımcı Görüşleri
Katılımcıların yüzde 70’i, yapay zekanın esprilerini daha komik buldu. Yüzde 25’i insanların yaptığı esprileri tercih ederken, yüzde 5’i iki tarafın eşit derecede komik olduğunu belirtti. Araştırmacılar, daha sonra Onion’ın başlıklarını tanıttıkları ChatGPT’den benzer başlıklar oluşturmasını istedi ve 217 kişilik ayrı bir grup, bu başlıkları değerlendirdi. Bu çalışmada, yapay zeka ve Onion’ın komiklik dereceleri arasında önemli bir fark bulunmadı. İlk dört sırada hem Onion hem de ChatGPT’nin ikişer başlığı yer aldı ve yapay zekanın “Bölge halkından bir adam yeni bir duygu keşfetti fakat yine de bunu düzgün bir şekilde tanımlayamıyor” başlığı birinci oldu.
Araştırmacıların Değerlendirmesi
Çalışmayı yürüten Drew Gorenz, bulguları şöyle değerlendirdi: “ChatGPT duyguları hissetmese de yenilikçi şakaları ortalama bir insandan daha iyi yapabiliyor. Bu da iyi bir şaka yapmanın, iyi bir espriyi takdir etme hissine gerek duymadığını gösteriyor.” Gorenz ve ekibi, bu bulguların eğlence sektörü çalışanları açısından endişe verici olabileceğini belirtiyor. Ancak günlük iletişimlerine mizah katmak isteyen kişiler için sonuçlar daha olumlu olabilir.
Gelecekteki Etkiler ve Sınırlamalar
Araştırma, geniş dil modellerinin profesyonel komedi yazarları için ciddi bir istihdam tehdidi oluşturabileceğini gösteriyor. Ancak çalışmada sadece yazılı esprilere yer verildi. Mizahın tonlama ve duraklama gibi öğeleri göz önüne alındığında, yapay zekanın komedyen veya stand-up sanatçılarının yerini alması daha zor görünüyor.
Yapay zekanın mizah yeteneği üzerine yapılan bu araştırma, teknoloji ve insan yaratıcılığı arasındaki dengeyi yeniden düşünmemize neden oluyor. Gelecekte yapay zeka, mizah ve eğlence dünyasında ne gibi yenilikler getirecek, hep birlikte göreceğiz.
Yorum Yaz