Sitemize üye olarak beğendiğiniz içerikleri favorilerinize ekleyebilir, kendi ürettiğiniz ya da internet üzerinde beğendiğiniz içerikleri sitemizin ziyaretçilerine içerik gönder seçeneği ile sunabilirsiniz.
Zaten bir üyeliğiniz mevcut mu ? Giriş yapın
Sitemize üye olarak beğendiğiniz içerikleri favorilerinize ekleyebilir, kendi ürettiğiniz ya da internet üzerinde beğendiğiniz içerikleri sitemizin ziyaretçilerine içerik gönder seçeneği ile sunabilirsiniz.
Üyelerimize Özel Tüm Opsiyonlardan Kayıt Olarak Faydalanabilirsiniz
GPT-4 Turbo nedir?
Wi-Fi 6 ve 802.11ax açıklandı: Eski nesillerle karşılaştırıldığında nasıl?
Daha yeni bir Wi-Fi standardına yükseltmeniz gerekiyor mu? Önceki sürümlere göre neler sunuyor?
Wi-Fi Alliance, 2018 yılında Wi-Fi için standart adlandırma kurallarında bir değişiklik yaptığını duyurduğunda küçük bir heyecana neden oldu . Görünüşte anlamsız harflerin yer aldığı karmaşık adlandırma şeması ortadan kalktı. O dönemde yeni nesil standart olarak yerini Wi-Fi 6 (veya 802.11ax) alıyor.
Yeni adlandırma şeması aynı zamanda eski 802.11ac teknolojisi (Wi-Fi 5) ve hatta daha eski 802.11n standardı (Wi-Fi 4) için de geriye dönük olarak geçerlidir. Ancak Wi-Fi 6’da yeni bir adlandırma kuralından daha fazlası var. Bu nesil Wi-Fi’nin önceki versiyonlara kıyasla çok sayıda avantajı var.
İçindekiler
ToggleMuhtemelen Wi-Fi 6’nın en büyük odağı tıkanıklığı azaltmak ve daha fazla cihazın bir ağa bağlanmasına izin vermekti. Bu, ilk olarak birden fazla kullanıcının tek seferde yönetilmesine olanak tanıyan MU-MIMO teknolojisinin kullanılmasıyla gerçekleştirildi . Bunu, yalnızca bir pompası olan bir akaryakıt istasyonu ile birden fazla pompası bulunan bir istasyon gibi düşünün.
Wi-Fi 6 ayrıca verimliliği ve ağ kapasitesini artırmak için OFDMA ve iletim hüzmesi oluşturma gibi diğer teknolojileri de kullanıyor. Bütün bunlar, eğer evinizde tonlarca cihaz varsa, ev ağınızın tıkanmaması gerektiği anlamına gelir. Akıllı telefonlar, dizüstü bilgisayarlar, akıllı TV’ler ve daha fazlasını içeren günümüzün evleri göz önüne alındığında, bu kesinlikle ele alınmaya değer bir sorundur.
Bu ince ayarlar aynı zamanda çok sayıda insanın bulunduğu yerlerde daha iyi bir deneyim sunacaktır. İttifakta özellikle perakendeciler, apartman blokları, ulaşım merkezleri ve stadyumlar yer alıyor. İlginçtir ki bu aynı zamanda 5G’nin faydalarından biridir ; spor oyunları, müzik festivalleri ve diğer kitlesel etkinlikler sırasında daha fazla insanın bağlantıda kalmasına olanak tanır.
Wi-Fi 6’nın bir diğer avantajı da en son WPA3 güvenlik standardına yönelik hazır destektir. Bu, insanların Wi-Fi şifrenizi kırmasını zorlaştıracaktır.
Önceki Wi-Fi standardı (Wi-Fi 5 veya 802.11ac) 2013’te piyasaya sürüldü, ancak 2016’da bir “Wave 2” yan çekiminin de ortaya çıktığını gördük. Akıllı hoparlörlerin her yerde bulunması nedeniyle o zamandan bu yana çok şey değişti. ve genel olarak akıllı ev aletleri.
Yeni Wi-Fi standartlarının bu çeşitli cihazlara hitap etmesi önemlidir. Wi-Fi Alliance’ın Wi-Fi 6 ile yaptığı da tam olarak buydu. Aslında konsorsiyum, yeni standardın “IoT ve akıllı evden, büyük ölçekli, kritik görevlere sahip işletmelere kadar” her şey için oluşturulduğunu söyleyecek kadar ileri gitti. dağıtımlar.”
Güncellenen standart, ortaya çıkan kullanım durumları için bant genişliğini artırmak amacıyla 1024QAM kullanıyor ve Wi-Fi özellikli cihazlarda ve IoT istemcilerinde pil ömrünü artırmak için uyanma süresi (TWT) teknolojisini hedefliyor. Wi-Fi Alliance, 1024QAM’in Wi-Fi 5’e kıyasla kısa mesafede verimde yüzde 25 artış sağladığını söylüyor.
Tüm bu faktörler bir araya gelerek, eğer gelişen teknolojileri benimseyen biriyseniz, Wi-Fi 6’yı cazip bir yükseltme haline getiriyor. Meta Quest 3 VR başlığında Wi-Fi 6 kullanırken , örneğin yakındaki bir bilgisayardan oyun akışının çok fazla bant genişliği kaplaması nedeniyle fark edilebilir bir fark görüyorum. Wi-Fi 6E’yi kullanmak daha sonraki bir bölümde tartışacağımız nedenlerden dolayı daha da iyi bir deneyim sağlayacaktır.
Son olarak TWT, cihazların ve erişim noktasının, beklenen ağ trafiğine göre veri göndermek/almak için ne zaman uyanacakları konusunda etkili bir şekilde anlaşma yapmasına olanak tanır. Bu, tüm cihazları verileri kontrol etmek için sürekli olarak uyanma zorunluluğundan kurtarır. Teknoloji aynı zamanda tıkanıklığın azalmasına da neden olabilir. Bunun nedeni, erişim noktasının cihazlar arasında herhangi bir çakışma olmadan uyandırma programlayabilmesidir.
Pixabay Wi-Fi 6, kullanıcıların hem uyumlu bir yönlendiriciye/erişim noktasına hem de yeni standardı destekleyen bir akıllı telefona/tablete/dizüstü bilgisayara sahip olmasını gerektirir. Cihazınız destekleniyor ancak yönlendiriciniz desteklenmiyorsa (veya tam tersi), tüm avantajları göremezsiniz.
Standardın ilk günlerinde Amazon gibi birçok Wi-Fi 6 yönlendirici zaten mevcuttu ve NETGEAR ve ASUS gibi markalar ürünler sunuyordu. Bu yönlendiriciler 340 ila 500 dolar arasında değişen ucuz değildi. Neyse ki, Wi-Fi 6 yönlendiricileri bugünlerde yaygın olarak bulunabiliyor ve daha ucuz hale geliyor.
Samsung’un Galaxy S10 serisi, Wi-Fi 6’yı destekleyen ilk büyük amiral gemisi telefon ailesiydi, ancak o zamandan bu yana hemen hemen tüm büyük amiral gemilerinin ve hatta Pixel 8a gibi orta sınıf cihazların bile destek getirdiğini gördük . Samsung’un Galaxy serisi de dahil olmak üzere bazı akıllı telefonlar, desteklenen bir erişim noktasına bağlıysanız Wi-Fi simgesinin yanında 6 sayısını görüntüler.
Bir sonraki büyük standarda yükseltme yapmak güzel bir şey. Ancak öncelikle neden bir Wi-Fi 6 yönlendiriciye ihtiyacınız olduğunu kendinize sormalısınız. İttifak bize, standardın teorik olarak yaklaşık 9,6 Gbps hıza ulaşabildiğini söyledi. Ancak “doğru koşullarla” gigabit hızları bekleyebileceğinizi de ekledi. Çoğu kişi şu anda gigabit internet bağlantısına sahip değil. Bu nedenle, 100 Mbps veya daha yavaş bir internet bağlantısına sahipseniz Wi-Fi 6’ya yükseltme yapmak kesinlikle daha az mantıklı olacaktır.
Alışveriş merkezi, ofis veya kamu binası gibi çok sayıda cihazın bulunduğu bir ortamda mı? Ya da belki evinizde çok sayıda bağlantılı cihazınız var? O zaman Wi-Fi 6, tüm cihazlardaki tıkanıklığın hafifletilmesine yardımcı olacaktır. Ancak tam faydayı elde etmek için ağdaki tüm cihazların standardı desteklemesini isteyeceksiniz.
Wi-Fi 4 (802.11n) veya öncesinden bu yana ev yönlendiricinizi yükseltmediniz mi? Wi-Fi 6 yönlendiricileri ve desteklenen cihazlar günümüzde oldukça yaygın olduğundan, şimdi yükseltme yapmanın tam zamanı.
Her ne kadar göze hoş görünmeyen kablolardan kurtulmak cazip görünse de Wi-Fi 6 hala standart Ethernet kabloları kadar hızlı veya güvenilir değil. En yaygın olarak bulunan Kategori 6 ağ kabloları, uzun mesafelerde çok sağlam bir gigabit bağlantısı sağlayabilir. Öte yandan Wi-Fi, kablosuz parazitten, daha yüksek gecikmeden ve düşük hızlardan muzdarip olabilir, bu nedenle en iyi şekilde hafif kullanım durumları için kullanılır. Bununla birlikte, rekabetçi bir oyuncu veya veri istifçisi değilseniz, gerçek dünyada Wi-Fi ile Ethernet arasında büyük bir fark göremeyebilirsiniz.
İlk Wi-Fi 6 yönlendirici ve cihazlarının pazara sunulmasından bu yana birkaç yıl geçti, peki standart henüz geniş çapta kabul gördü mü? Çoğunlukla evet. Bugün Wi-Fi 6 desteği olmayan bir akıllı telefon, dizüstü bilgisayar veya benzeri bir aygıtı bulmakta zorlanacaksınız. Ancak akıllı ev ürünleri, TV’ler ve hatta İSS tarafından sağlanan yönlendiriciler gibi çoğu ticari donanım, Wi-Fi 6’yı uygulamanın maliyeti daha yüksek olduğundan atlıyor.
Wi-Fi yönlendiricinizi son üç yıl içinde satın almadıysanız, büyük ihtimalle Wi-Fi 5 uyumlu bir yönlendirici kullanıyorsunuzdur. Yönlendiricinizin hangi Wi-Fi standardını desteklediğini öğrenmek için kutunun üzerindeki etiketi okuyun veya marka ve modele bakın. 802.11ax standardıyla uyumlu olduğunu iddia ediyorsa Wi-Fi 6 donanımınız var demektir.
Wi-Fi 6E, 2020’nin başlarında duyurulan Wi-Fi 6’nın bir nevi devamı niteliğindedir ve tabloya eklenen en büyük katkı 6Ghz bandıdır. Daha önceki Wi-Fi standartları 2,4 Ghz ve 5 Ghz bantları sunuyordu ancak FCC, 2020’de Wi-Fi için 6 Ghz bandının kullanımına yeşil ışık yaktı.
Wi-Fi Alliance’a göre Wi-Fi 6E, 2,4Ghz ve 5Ghz bantlarında Wi-Fi’den dört kat daha fazla kapasite sağlıyor. Başka bir deyişle, ağda çok sayıda cihazınız varsa bu, kesintileri ve diğer ilgili sorunları daha da azaltacaktır. Sonuç olarak daha düşük gecikme ve daha iyi hızlar da sunacak.
Samsung Galaxy S21 Ultra, Xiaomi Mi 11 Ultra (bölgeye bağlı) ile birlikte Wi-Fi 6E’yi destekleyen ilk telefonlardan biridir. Bugün Wi-Fi 6E, amiral gemisi akıllı telefonların temel özelliği haline geldi. Ancak yine de standarttan en iyi şekilde yararlanmak için uyumlu bir yönlendirici isteyeceksiniz.
Wi-Fi 6 nedir?
Wi-Fi 6, güncellenmiş bir Wi-Fi neslidir. Sizi hâlâ internete bağlıyor ancak Wi-Fi 6, bağlantıyı daha verimli hale getirmek için ek teknoloji sunuyor. Wi-Fi 5’ten yaklaşık üç kat daha hızlıdır.
Telefonumun durum çubuğunda Wi-Fi simgesinin yanındaki 6 rakamı neyi ifade ediyor?
Wi-Fi simgesinin yanında 6 rakamını görüyorsanız bu, cihazınızın Wi-Fi 6 özellikli bir yönlendiriciye bağlı olduğu anlamına gelir.
Wi-Fi 6 ağdan daha mı iyi?
Wi-Fi 6, rakip olmaktan ziyade bir ağ sisteminin bileşenidir. Ağ sistemi sinyali evinizin geneline yayarken, ev ağınızın kullanması için güncellenmiş teknolojiyi gösterir.
Wi-Fi yönlendiricilerin menzili daha mı iyi?
Evet, Wi-Fi 6 yönlendiricileri Wi-Fi 5 yönlendiricilerinden daha iyi kapsama alanına sahip olabilir. Bunun nedeni, Wi-Fi 6’daki güncellenmiş teknolojinin belirli bir aralıkta veri aktarım hızlarını artırmasıdır. Bu, daha hızlı bağlanacağınız ve verilerin daha uzağa ulaşacağı anlamına gelir.
Wi-Fi 6 duvarlara daha iyi nüfuz eder mi?
Wi-Fi 6 , önceki nesillerle aynı 2,4 ve 5 GHz frekanslarını kullandığından sinyal gücünü etkilemez . Ancak 2,4 GHz ağlarda bağlantınızı hızlandırabilecek gelişmiş verimlilik sağlar.
Hangi Wi-Fi 6 yönlendiriciyi satın almalıyım?
Yeni bir yönlendirici seçmek zor olabilir. Her durum için doğru bir cevap yoktur ancak favorilerimizden birine buradan göz atabilirsiniz .
Yorum Yaz