Sitemize üye olarak beğendiğiniz içerikleri favorilerinize ekleyebilir, kendi ürettiğiniz ya da internet üzerinde beğendiğiniz içerikleri sitemizin ziyaretçilerine içerik gönder seçeneği ile sunabilirsiniz.
Zaten bir üyeliğiniz mevcut mu ? Giriş yapın
Sitemize üye olarak beğendiğiniz içerikleri favorilerinize ekleyebilir, kendi ürettiğiniz ya da internet üzerinde beğendiğiniz içerikleri sitemizin ziyaretçilerine içerik gönder seçeneği ile sunabilirsiniz.
Üyelerimize Özel Tüm Opsiyonlardan Kayıt Olarak Faydalanabilirsiniz
Yeni iPhone 16 Pro!!!!
Gökbilimciler Bir Kara Deliğin İlk Görüntüsünü Yakaladı
Bilim insanları, Event Horizon Telescope‘un M87 galaksisinin merkezine ilişkin gözlemlerini kullanarak bir kara deliğin ilk görüntüsünü elde etti. Resimde, Güneş’ten 6,5 milyar kat daha büyük bir kara deliğin etrafındaki ışığın yoğun yerçekiminde bükülmesiyle oluşan parlak bir halka görülüyor. Uzun zamandır aranan bu görüntü, süper kütleli kara deliklerin varlığına dair bugüne kadarki en güçlü kanıtı sağlıyor ve kara deliklerin, olay ufuklarının ve yerçekiminin incelenmesine yeni bir pencere açıyor.
Uluslararası bir işbirliği, uzak galaksi Messier 87‘nin kalbindeki devasa kara deliğin paradigma değiştiren gözlemlerini sunuyor.
Uluslararası işbirliğiyle oluşturulan, gezegen ölçeğinde sekiz yer tabanlı radyo teleskopundan oluşan Event Horizon Teleskobu (EHT), bir kara deliğin görüntülerini yakalamak için tasarlandı. Bugün, dünya çapında koordineli basın toplantılarında, EHT araştırmacıları süper kütleli bir kara deliğin ve onun gölgesinin ilk doğrudan görsel kanıtını ortaya çıkararak başarılı olduklarını ortaya koyuyorlar.
Bu atılım bugün The Astrophysical Journal Letters’ın özel sayısında yayınlanan altı makalelik bir diziyle duyuruldu . Görüntü, yakınlardaki Başak gökada kümesinde yer alan
Astrofizik Merkezi’nden EHT proje direktörü Sheperd S. Doeleman, “Bir kara deliğin ilk fotoğrafını çektik” dedi. Harvard ve Smithsonian. “Bu, 200’den fazla araştırmacıdan oluşan bir ekip tarafından gerçekleştirilen olağanüstü bir bilimsel başarıdır.”
Kara delikler muazzam kütlelere sahip ancak son derece kompakt boyutlara sahip olağanüstü kozmik nesnelerdir. Bu nesnelerin varlığı, çevrelerini aşırı şekillerde etkiler, uzay-zamanı büker ve çevredeki herhangi bir materyali aşırı ısıtır.
EHT Science başkanı şöyle açıkladı: “Parlayan bir gaz diski gibi parlak bir bölgeye batırılırsa, bir kara deliğin gölgeye benzer karanlık bir bölge yaratmasını bekleriz; bu, Einstein’ın genel göreliliği tarafından tahmin edilen ve daha önce hiç görmediğimiz bir şey.” Hollanda Radboud Üniversitesi’nden Konsey Heino Falcke , “Yerçekimsel bükülme ve ışığın olay ufku tarafından yakalanmasından kaynaklanan bu gölge, bu büyüleyici nesnelerin doğası hakkında çok şey ortaya koyuyor ve M87’nin kara deliğinin devasa kütlesini ölçmemize olanak sağladı” “
Birden fazla kalibrasyon ve görüntüleme yöntemi, birden fazla bağımsız EHT gözleminde varlığını sürdüren, karanlık merkezi bölgeye (kara deliğin gölgesi) sahip halka benzeri bir yapıyı ortaya çıkardı.
EHT’yi oluşturmak, çeşitli zorlu yüksek irtifa sahalarına konuşlandırılmış, önceden var olan sekiz teleskoptan oluşan dünya çapındaki bir ağın yükseltilmesini ve bağlanmasını gerektiren zorlu bir zorluktu. Bu yerler arasında Hawai’i ve Meksika’daki volkanlar, Arizona’daki dağlar ve İspanya’nın Sierra Nevada’sı, Şili’nin Atacama Çölü ve Antarktika yer alıyordu.
EHT gözlemleri, dünya çapındaki teleskop tesislerini senkronize eden ve 1,3 mm dalga boyunda gözlem yapan devasa, Dünya boyutunda bir teleskop oluşturmak için gezegenimizin dönüşünden yararlanan, çok uzun taban çizgisi interferometrisi (VLBI) adı verilen bir teknik kullanıyor. VLBI, EHT’nin 20 mikro yay saniyelik açısal çözünürlüğe ulaşmasını sağlar; bu, Paris’teki bir kaldırım kafesinden New York’ta bir gazete okumaya yetecek kadardır.
EHT’nin inşası ve bugün duyurulan gözlemler onlarca yıllık gözlemsel, teknik ve teorik çalışmanın sonucunu temsil ediyor. Bu küresel ekip çalışması örneği, dünyanın dört bir yanından araştırmacıların yakın işbirliğini gerektiriyordu. On üç ortak kurum, hem önceden var olan altyapıyı hem de çeşitli kurumların desteğini kullanarak EHT’yi oluşturmak için birlikte çalıştı. Temel finansman ABD Ulusal Bilim Vakfı (NSF), AB’nin Avrupa Araştırma Konseyi (ERC) ve Doğu Asya’daki finansman kuruluşları tarafından sağlandı.
Doeleman, “Daha bir nesil önce imkansız olduğu varsayılan bir şeyi başardık” dedi. “Teknolojideki atılımlar, dünyanın en iyi radyo gözlemevleri arasındaki bağlantılar ve yenilikçi algoritmaların hepsi bir araya gelerek kara deliklere ve olay ufkuna tamamen yeni bir pencere açtı.”
Yorum Yaz