Sitemize üye olarak beğendiğiniz içerikleri favorilerinize ekleyebilir, kendi ürettiğiniz ya da internet üzerinde beğendiğiniz içerikleri sitemizin ziyaretçilerine içerik gönder seçeneği ile sunabilirsiniz.
Sitemize üye olarak beğendiğiniz içerikleri favorilerinize ekleyebilir, kendi ürettiğiniz ya da internet üzerinde beğendiğiniz içerikleri sitemizin ziyaretçilerine içerik gönder seçeneği ile sunabilirsiniz.
Üyelerimize Özel Tüm Opsiyonlardan Kayıt Olarak Faydalanabilirsiniz
Vivo Y18: Türkiye’de Satışta! İşte Detayları
İsrailli startup CogniFiber, yapay zeka görevlerini Nvidia’dan 1.000 kat daha hızlı gerçekleştirmeyi vadeden DeepLight işlemcilerini geliştirmek için 5 milyon dolar yatırım aldı. CogniFiber, çoklu çekirdekli optik fiberleri kullanarak veriyi ışık hızında işlemeyi amaçlıyor.
İçindekiler
ToggleCogniFiber, Perşembe günü yaptığı açıklamada, Chartered Group ve Eastern Epic Capital liderliğindeki 5 milyon dolarlık yatırım turunu tamamladığını duyurdu. Bu turla birlikte CogniFiber’ın bugüne kadar topladığı yatırım miktarı, İsrail İnovasyon Otoritesi’nden alınan fonlar da dahil olmak üzere 14 milyon dolara ulaştı.
CogniFiber’ın geliştirdiği DeepLight işlemcileri, programlanabilir ve eğitilebilir olma özelliğiyle dikkat çekiyor. Çoklu çekirdekli optik fiberler kullanan bu işlemciler, fiber içinden geçerken veriyi ışık hızında işliyor. Veri fiber içinden akarken, ışık sinir ağının tüm bileşenlerini tarıyor ve saniyede milyarlarca çıkarım hızına ulaşarak veriyi işliyor.
CogniFiber tarafından Aurora fotonik demo sistemi üzerinde gerçekleştirilen IRIS sınıflandırma testinde, teknoloji saniyede 100 milyon görevi başarıyla tamamladı. Bu, tek bir ağ örneği için Nvidia‘nın 100A işlemcisinden 1.000 kat daha hızlı bir performans anlamına geliyor. Üstelik CogniFiber’ın teknolojisi bunu yalnızca 180 watt enerji tüketimiyle gerçekleştiriyor.
CogniFiber, 2027 yılına kadar 5 kilowattan daha az enerji tüketen ve 50 exaflop’a kadar performans sunan bir sistem geliştirmeyi hedefliyor. DeepLight teknolojisi sayesinde, bir futbol sahası büyüklüğündeki süper bilgisayarlar birkaç sunucu rafına sığdırılabilecek. Bu da maliyetleri on milyonlarca dolar azaltacak, onlarca megawatt elektrik tasarrufu sağlayacak ve sistem yapım sürelerini %50’den fazla kısaltacak.
CogniFiber’ın geliştirdiği fotonik süper bilgisayar, silikon çiplere ve elektrik devrelerine dayalı geleneksel bilgisayarlara alternatif veya tamamlayıcı olarak çalışacak. Silikon tabanlı sistemler, yapay zeka iş yükleriyle başa çıkmakta zorlanıyor ve işlem ile soğutma nedeniyle çok fazla enerji tüketiyor. ChatGPT gibi üretken yapay zeka uygulamalarının piyasaya sürülmesiyle bu zorluk daha da arttı.
CogniFiber’ın CEO’su ve kurucu ortağı Dr. Eyal Cohen, yeni işlemcinin ölçeklenebilir fotonik bilgi işlemin vaadini gerçekleştireceğine ve bu benzersiz teknolojinin sürdürülebilir yapay zeka veri merkezleri, akıllı şehirler, ilaç geliştirme, uyarlanabilir siber güvenlik ve daha pek çok uygulama alanında nasıl üstel bir hızlanma sağlayabileceğini göstereceğine inandıklarını belirtti.
Yorum Yaz