Sitemize üye olarak beğendiğiniz içerikleri favorilerinize ekleyebilir, kendi ürettiğiniz ya da internet üzerinde beğendiğiniz içerikleri sitemizin ziyaretçilerine içerik gönder seçeneği ile sunabilirsiniz.
Sitemize üye olarak beğendiğiniz içerikleri favorilerinize ekleyebilir, kendi ürettiğiniz ya da internet üzerinde beğendiğiniz içerikleri sitemizin ziyaretçilerine içerik gönder seçeneği ile sunabilirsiniz.
Üyelerimize Özel Tüm Opsiyonlardan Kayıt Olarak Faydalanabilirsiniz
İlk Akıllı Otoyol Çalışması ABD’de Başladı!
Çin’in en büyük yapay zeka konferansı olan World Artificial Intelligence Conference (WAIC) sırasında Şanghay, insansı robotlar için Çin’in ilk yönetişim yönergelerini yayımladı. İşte detaylar…
İçindekiler
ToggleŞanghay’ın yayımladığı yönergelere göre, insansı robot üreticileri, ürünlerinin “insan güvenliğini tehdit etmemesini” ve “insan onurunu etkin bir şekilde korumalarını” sağlamalıdır. Ayrıca, risk uyarı prosedürleri ve acil durum müdahale sistemleri oluşturmanın yanı sıra, kullanıcılara bu makinelerin etik ve yasal kullanımı konusunda eğitim vermeleri gerekiyor.
Yönergeleri kaleme alan gruplar, insansı robot sektöründe küresel işbirliğini de savunuyor. Bunun için küresel bir yönetişim çerçevesinin oluşturulmasını ve insansı robotları yönetmeye adanmış uluslararası bir düşünce kuruluşunun kurulmasını öneriyorlar.
WAIC’de bu hafta birçok robot firması ürünlerini sergiledi. Tesla, insansı robotu Optimus‘un ikinci neslini Perşembe günü sergiledi. Cam arkasına yerleştirilmiş ve ziyaretçilerle etkileşime girmemiş olsa da, Optimus önemli ilgi gördü. Tesla’nın kendi sinir ağı ve bilgisayarlı görü teknolojisiyle geliştirilen Optimus henüz tam ölçekli üretime girmedi.
Konferansta sergilenen 18 insansı robotun çoğu Çinli katılımcılardan geldi. Firmalar, bilim kurgu filmlerindeki insansı robotları andıran, daha kullanışlı ve uygun maliyetli makineler geliştirmek için yarışıyor. Shenzhen merkezli Leju Robot, Huawei Technology’nin OpenHarmony’sinden türetilen bir işletim sistemi üzerinde çalışan Kuavo robotunu tanıttı.
Çin, 2025 yılına kadar insansı robotların seri üretimini yapmayı ve 2027 yılına kadar sektörde küresel liderliği hedefliyor. Sanayi ve Bilgi Teknolojileri Bakanlığı (MIIT) tarafından geçen yıl Kasım ayında yayımlanan bir plana göre, 2027 yılına kadar insansı robotlar Çin’de “ekonomik büyümenin önemli bir yeni motoru” haline gelmeli. Robotların sağlık, ev hizmetleri, tarım ve lojistik gibi sektörlerde yaygınlaşması bekleniyor.
Çinli şirketler, teknolojik özyeterliliği sağlamak için yapay zeka gibi kritik öneme sahip alanlarda ABD’li rakiplerini yakalamaya çalışıyor. Dünya Fikri Mülkiyet Örgütü tarafından Çarşamba günü yayımlanan verilere göre, 2014-2023 yılları arasındaki on yılda Çinli firmaların üretken yapay zeka patent başvuruları ABD’nin altı katı.
Yorum Yaz