Sitemize üye olarak beğendiğiniz içerikleri favorilerinize ekleyebilir, kendi ürettiğiniz ya da internet üzerinde beğendiğiniz içerikleri sitemizin ziyaretçilerine içerik gönder seçeneği ile sunabilirsiniz.
Sitemize üye olarak beğendiğiniz içerikleri favorilerinize ekleyebilir, kendi ürettiğiniz ya da internet üzerinde beğendiğiniz içerikleri sitemizin ziyaretçilerine içerik gönder seçeneği ile sunabilirsiniz.
Üyelerimize Özel Tüm Opsiyonlardan Kayıt Olarak Faydalanabilirsiniz
Huawei Mate 60: Detaylı İnceleme ve Rehber
Yapay zeka teknolojisi, sanat dünyasında yeni bir çığır açarak ünlü ressam Raphael’in “Madonna della Rosa” adlı tablosundaki şaşırtıcı bir detayı ortaya çıkardı. Yapay zeka algoritması, tablodaki St. Joseph figürünün yüzünün Raphael tarafından resmedilmemiş olabileceğini tespit etti.
İçindekiler
ToggleYapay zeka, görüntülerdeki insan gözünden kaçan detayları tespit etmek üzere eğitilebiliyor. Bu son çalışmada, İngiltere ve ABD’den araştırmacılar, Raphael’in fırça darbeleri, renk paleti ve gölgeleme tekniği gibi unsurları içeren özgün bir analiz algoritması geliştirdi. Yapay zeka, Raphael’in tarzını mikro düzeyde tanımak üzere eğitildi.
Sanat tarihçileri uzun süredir “Madonna della Rosa” tablosunun Raphael’e ait olup olmadığını tartışıyordu. Yapay zeka analizi, tablonun büyük bir kısmının Raphael’in elinden çıktığını doğrularken, St. Joseph figürünün yüzünün başka bir sanatçı tarafından resmedilmiş olabileceğini öne sürdü.
Yapay zeka algoritması, Meryem Ana, Çocuk İsa ve St. John figürlerinin Raphael tarafından resmedildiğini onaylarken, St. Joseph figürünün yüzünün ressam tarafından yapılmamış olabileceğini tespit etti. Araştırmacılar, önceki tartışmalarda da St. Joseph’in yüzünün tablodaki diğer figürlere kıyasla daha az başarılı bulunduğunu belirtti.
Araştırmacılar, St. Joseph figürünün yüzünü Raphael’in öğrencilerinden Giulio Romano’nun resmetmiş olabileceğini, ancak bunun kesin olmadığını belirtti. Bu çalışma, modern teknolojinin klasik tabloların sırlarını nasıl ortaya çıkarabileceğine dair bir örnek teşkil ediyor.
Araştırma ekibi, geliştirdikleri yapay zeka algoritmasının gelecekte sanat uzmanlarının yerini almaktan ziyade onlara yardımcı olacağını vurguladı. Bir sanat eserinin doğrulanması sürecinde köken, pigmentler ve eserin durumu gibi birçok faktör göz önünde bulundurulur. Bu tür yazılımlar, sürecin bir parçası olarak kullanılabilecek araçlardan sadece biri olarak değerlendiriliyor.
Yorum Yaz