Sitemize üye olarak beğendiğiniz içerikleri favorilerinize ekleyebilir, kendi ürettiğiniz ya da internet üzerinde beğendiğiniz içerikleri sitemizin ziyaretçilerine içerik gönder seçeneği ile sunabilirsiniz.
Sitemize üye olarak beğendiğiniz içerikleri favorilerinize ekleyebilir, kendi ürettiğiniz ya da internet üzerinde beğendiğiniz içerikleri sitemizin ziyaretçilerine içerik gönder seçeneği ile sunabilirsiniz.
Üyelerimize Özel Tüm Opsiyonlardan Kayıt Olarak Faydalanabilirsiniz
Amazon Prime Day’de Samsung Telefon ve Tabletlerde Büyük İndirimler
Yapay zeka teknolojisindeki gelişmeler, tıp alanında da önemli ilerlemelere yol açıyor. UCLA’da yapılan son bir çalışmaya göre, yapay zeka prostat kanserini doktorlardan %17 daha doğru bir şekilde tespit edebiliyor. Bu umut verici sonuçlar, yapay zekanın kanser tanısında ve tedavisinde önemli bir rol oynayabileceğini gösteriyor.
İçindekiler
ToggleÇalışmada kullanılan Unfold AI yazılımı, Avenda Health tarafından geliştirilen ve FDA onaylı bir yapay zeka aracı. Bu yazılım, çeşitli klinik verileri kullanarak kanser olasılığını görselleştiriyor. Yapay zeka algoritması, tümör dokusu çıkarılan 50 vakayı analiz etti ve kalan kanser hücrelerini %84 doğrulukla tespit etti. Buna karşılık, yedi ürolog ve üç radyologdan oluşan bir ekip aynı vakaları incelediğinde doğruluk oranı %67’de kaldı.
Araştırmacılar, yapay zeka teknolojisinin daha doğru tanı ve daha hedefe yönelik tedaviler sağlayabileceğini belirtiyor. Bulgular, prostat bezinin tamamen çıkarılması ihtiyacını azaltarak, inkontinans ve iktidarsızlık gibi yan etkilerin önüne geçilebileceğini gösteriyor. Yapay zeka destekli tedaviler, hastaların yaşam kalitesini korurken kanserden kurtulmalarını sağlayabilir.
Prostat kanseri hastası ve aynı zamanda bir nörobilim profesörü olan Joshua Trachenberg, yapay zeka teknolojisinin umut verici olduğunu düşünüyor. “Çok fazla erkek, tedavi risklerinden korkuyor. Unfold AI gibi yapay zeka teknolojileri, erkekleri et kıyma makinesinden geçirmeden tedavi etmeyi mümkün kılıyor” diyen Trachenberg, yapay zeka destekli deneysel bir terapi sayesinde kanserden kurtulduğunu ve radikal prostatektomiden kaçınabildiğini belirtiyor.
Dalında uzman doktorlar, yapay zekanın gücünü kabul etmekle birlikte, bazı risklere ve sınırlamalara dikkat çekiyor. Yapay zekanın doğruluğu, eğitildiği verilerin kalitesine bağlı olduğundan, kötü veriler yanlış tanılara yol açabilir. Ayrıca, yapay zekaya aşırı güvenmek yerine, klinik değerlendirmeyi tamamlayıcı bir araç olarak kullanılması öneriliyor. Gizlilik ve maliyet konularının da dikkate alınması gerektiği vurgulanıyor.
Yorum Yaz