Sitemize üye olarak beğendiğiniz içerikleri favorilerinize ekleyebilir, kendi ürettiğiniz ya da internet üzerinde beğendiğiniz içerikleri sitemizin ziyaretçilerine içerik gönder seçeneği ile sunabilirsiniz.
Sitemize üye olarak beğendiğiniz içerikleri favorilerinize ekleyebilir, kendi ürettiğiniz ya da internet üzerinde beğendiğiniz içerikleri sitemizin ziyaretçilerine içerik gönder seçeneği ile sunabilirsiniz.
Üyelerimize Özel Tüm Opsiyonlardan Kayıt Olarak Faydalanabilirsiniz
X Platformu, Kullanıcı Verilerini Yapay Zeka Eğitimi İçin Kullanma Hakkı Elde Etti
Pennsylvania Eyalet Üniversitesi’nden bilim insanları, yapay zeka kullanarak Coca-Cola ve Pepsi gibi gazlı içecekler arasındaki farkı ayırt edebilen elektronik bir “dil” geliştirdi. Araştırmacılar, bu cihazın benzersiz sensörlerinin, insan yeteneklerinin ötesinde sıvıların kimyasal bileşimini ve aralarındaki farkları belirlemek için kullanılabileceğini öne sürdü.
İçindekiler
ToggleGeliştirilen yapay zeka tabanlı cihaz, sadece Coca-Cola ve Pepsi arasındaki farkı tespit etmekle kalmıyor, aynı zamanda gıdaların taze olup olmadığını veya PFAS gibi zararlı kirleticiler içerip içermediğini de belirleyebiliyor. Bu teknoloji, gıda tedarik zincirinde ve diğer alanlarda çeşitli kimyasal algılama uygulamaları için uygun maliyetli bir platform görevi görebilir.
Elektronik “dil”, bal peteği deseninde tek katmanlı karbon atomlarından oluşan grafen kullanılarak geliştirildi ve bir yapay zeka sinir ağına bağlandı. Araştırmacılar, insanların tat algısını yöneten gustatoryal korteksi taklit etti. Cihazın sensörleri, çeşitli sıvı bileşimlerini algılayabiliyor ve diyet ve normal gibi farklı Coca-Cola ve Pepsi türlerini ayırt edebiliyor.
Yapay zeka tabanlı elektronik “dil”, sadece gazlı içecekleri değil, aynı zamanda seyreltilmiş süt, kahve karışımları ve meyve sularını da ayırt edebiliyor. Araştırmacılar, cihazın bulgularında genel olarak %80 doğruluk oranına sahip olduğunu iddia ediyor. Özellikle meyve suyu söz konusu olduğunda, elektronik “dil” %98 doğrulukla meyve türünü belirleyebiliyor ve meyvenin yaşını %99 oranında tespit edebiliyor.
Araştırmacılar, “Gıda tahrifi ve kontaminasyon olayları için düzeltici önlemler mevcut olsa da, gıdada bulunan zamanla değişen ve karmaşık kimyasal bileşimler nedeniyle gıda tazeliğinin izlenmesi daha zorlayıcıdır” diye belirtti. Bozulmuş gıdaların tüketilmesi tehlikeli olduğundan ve besin değerinin azalmasına neden olduğundan, geliştirilen yapay zeka destekli elektronik “dil”, zararlı bileşenleri daha iyi tespit etme potansiyeline sahip.
Araştırmacılar, bu yeni teknolojinin gıda tedarik zincirinde ve diğer alanlarda çeşitli kimyasal algılama uygulamaları için uygun maliyetli bir platform görevi görebileceğini belirtti. Yapay zeka destekli elektronik “dil”, sadece gıda güvenliği ve tazeliğini izlemekle kalmayıp, diğer sektörlerde de kullanılabilir.
Yorum Yaz