Başarılı
RTX 5090’ın 600W TGP? Gerçekten mi?

Sıradaki içerik:

RTX 5090’ın 600W TGP? Gerçekten mi?

e
sv

Yapay Zeka, Çöllerdeki Gizli Arkeolojik Hazineleri Gün Yüzüne Çıkarıyor

27 Eylül 2024 12:12
Yapay Zeka, Çöllerdeki Gizli Arkeolojik Hazineleri Gün Yüzüne Çıkarıyor

Arap Yarımadası’ndaki Rub al-Hali çölünün kuzey ucunda, kumların altında saklı sırlar yatıyor. Yaklaşık 650.000 kilometrekarelik bu uçsuz bucaksız çöl, “Boş Çeyrek” olarak da biliniyor. Çoğu insan için, okra renkli kum tepeleri dışında boş görünse de, yapay zeka için durum farklı.

Teknoloji Zorlu Araziyi Keşfetmeyi Kolaylaştırıyor

Abu Dabi’deki Khalifa Üniversitesi’nden araştırmacılar, geniş ve kurak alanlarda potansiyel arkeolojik alanları araştırmak için yapay zeka tabanlı yüksek teknolojili bir çözüm geliştirdi. Geleneksel olarak, arkeologlar potansiyel ilgi alanlarını tespit etmek için yerinde araştırmalar yaparlar, ancak bu, zaman alıcı ve çöl gibi zorlu arazilerde zor olabilir. Yapay zeka, bu zorluğun üstesinden gelmeye yardımcı oluyor.

Yapay Zeka, Çöllerdeki Gizli Arkeolojik Hazineleri Gün Yüzüne Çıkarıyor

SAR Görüntüleme ve Makine Öğrenimi Bir Arada

Araştırmacılar, bitki örtüsü, kum, toprak ve buz gibi yüzeylerin altına gizlenmiş nesneleri tespit etmek için radyo dalgalarını kullanan bir uydu görüntüleme tekniği olan sentetik açıklıklı radar (SAR) ile elde edilen görüntüleri analiz etmek için bir makine öğrenme algoritması geliştirdi. Bu teknolojilerin bir arada kullanılması, arkeolojide yeni bir uygulama olarak dikkat çekiyor.

Yapay Zeka, Bilinen Bir Alanı Referans Alarak Eğitildi

Araştırmacılar, algoritmayı eğitmek için arkeologlar tarafından zaten bilinen Saruq Al-Hadid adlı bir alanın verilerini kullandı. Dubai yakınlarındaki çölde hala gün yüzüne çıkarılmakta olan bu yerleşim yerinde 5.000 yıllık aktivite kanıtları bulunuyor. Yapay zeka, bu bilinen alanı referans alarak, çevredeki henüz kazılmamış diğer potansiyel alanları belirlemeyi başardı.

Yapay Zeka, Çöllerdeki Gizli Arkeolojik Hazineleri Gün Yüzüne Çıkarıyor

Yeni Keşifler İçin Heyecan Verici Bir Adım

Yapay zeka kullanılarak tespit edilen yeni alanlar, önümüzdeki ay Dubai Kültür tarafından kazılmaya başlanacak. Teknolojinin doğruluğu 50 santimetre içinde olduğu ve gömülü yapıların 3D modellerini oluşturabildiği için, arkeologlar nelerin gömülü olduğu hakkında daha iyi bir fikir sahibi olacaklar. Araştırmacılar, bu tekniğin gelecekte daha fazla gömülü arkeolojik hazineyi ortaya çıkarabileceğini umuyorlar.

Yapay Zeka Arkeolojide Yeni Ufuklar Açıyor

SAR görüntülerinin arkeolojide kullanımı yaygın olmasa da, gömülü alanları tanımlamak için kullanılması heyecan verici bir gelişme. Khalifa Üniversitesi ekibi, tozdan gelen ışık saçılımı sorununu aşarak, çöl bölgelerinde uzaktan algılamayı zorlaştıran teknik detayları çözdü. Ayrıca, başka araştırmacılar da drone ve uydu görüntülerini taramak için yapay zekayı kullanarak, geleneksel yöntemlerle bulunamayacak binlerce potansiyel alanı ortaya çıkarıyor.

  • Site İçi Yorumlar

En az 10 karakter gerekli

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.