Sitemize üye olarak beğendiğiniz içerikleri favorilerinize ekleyebilir, kendi ürettiğiniz ya da internet üzerinde beğendiğiniz içerikleri sitemizin ziyaretçilerine içerik gönder seçeneği ile sunabilirsiniz.
Sitemize üye olarak beğendiğiniz içerikleri favorilerinize ekleyebilir, kendi ürettiğiniz ya da internet üzerinde beğendiğiniz içerikleri sitemizin ziyaretçilerine içerik gönder seçeneği ile sunabilirsiniz.
Üyelerimize Özel Tüm Opsiyonlardan Kayıt Olarak Faydalanabilirsiniz
Bu Site Güvenli Bağlantı Sağlayamıyor
Japonya’daki bilim insanları, robotlara daha gerçekçi gülümsemeler ve diğer yüz ifadeleri vermek için yaşayan deriyi robot yüzlere eklemenin bir yolunu buldu. Tokyo Üniversitesi’ndeki ekibe göre, bu atılım insanlardaki doku yapılarını kopyalayarak gerçekleşti. Prototip, insan benzeri olmaktan çok Haribo’ya benzese de, araştırmacılar bunun kolay yırtılmayan veya yırtılmayan, kendi kendini iyileştiren deriye sahip, ikna edici şekilde gerçekçi, hareketli insansılar yapmanın önünü açtığını söylüyor.
İçindekiler
ToggleYapay deri, laboratuvarda canlı hücreler kullanılarak üretiliyor. Bilim insanları, sadece gerçek deri gibi yumuşak olmakla kalmayıp, kesildiğinde kendini onarabileceğini söylüyor. Ancak geçmişteki yapıştırma girişimleri zordu. Ekip, çapa olarak mini kancalar kullanmayı denedi, ancak bunlar robot hareket ettikçe deriye zarar verdi. İnsanlarda deri, esnek kollajen ve elastinden oluşan küçük bağlar olan bağlarla alttaki yapılara bağlanır. Bunu yeniden yaratmak için araştırmacılar robota bir sürü küçük delik açtı ve kollajen içeren bir jel uyguladı ve ardından üzerine yapay deri tabakası uyguladı.
Jel delikleri tıkıyor ve deriyi robota bağlıyor. Baş araştırmacı Prof. Shoji Takeuchi, “İnsan deri-bağ yapılarını taklit ederek ve katı malzemelerde özel olarak yapılmış V şeklindeki delikleri kullanarak, deriyi karmaşık yapılara bağlamanın bir yolunu bulduk” dedi. “Derinin doğal esnekliği ve güçlü yapışma yöntemi, derinin yırtılmadan veya soyulmadan robotun mekanik bileşenleriyle hareket edebileceği anlamına geliyor.”
En son sonuçlar Cell Reports Physical Science dergisinde yayınlandı. Araştırmacılara göre, teknolojinin gündelik bir gerçeklik haline gelmesi için daha birçok yıl test edilmesi gerekecek. Prof Takeuchi, “Robotun içine karmaşık eyleyiciler veya kaslar entegre ederek insan benzeri ifadeler yaratmak da önemli bir başka zorluk” dedi. Ancak çalışma, cilt yaşlanması, kozmetik ve cerrahi prosedürler de dahil olmak üzere plastik cerrahide araştırmalar için de faydalı olabilir.
Yapay deri teknolojisi gelecekte hayatımızı kolaylaştırabilir. Bu teknoloji sayesinde robotlar daha insansı hale gelebilir ve insanlarla daha iyi etkileşim kurabilir. Yapay deri teknolojisi aynı zamanda tıp alanında da kullanılabilir. Örneğin, yanık hastaları için yapay deri üretilebilir veya kozmetik amaçlı olarak kullanılabilir. Yapay deri teknolojisi ayrıca savunma sanayisinde de kullanılabilir. Askeri robotlar için yapay deri üretilerek, bu robotların daha dayanıklı hale gelmesi sağlanabilir.
Yorum Yaz