Sitemize üye olarak beğendiğiniz içerikleri favorilerinize ekleyebilir, kendi ürettiğiniz ya da internet üzerinde beğendiğiniz içerikleri sitemizin ziyaretçilerine içerik gönder seçeneği ile sunabilirsiniz.
Zaten bir üyeliğiniz mevcut mu ? Giriş yapın
Sitemize üye olarak beğendiğiniz içerikleri favorilerinize ekleyebilir, kendi ürettiğiniz ya da internet üzerinde beğendiğiniz içerikleri sitemizin ziyaretçilerine içerik gönder seçeneği ile sunabilirsiniz.
Üyelerimize Özel Tüm Opsiyonlardan Kayıt Olarak Faydalanabilirsiniz
Huawei Sound Joy 2 Çin’de Tanıtıldı
Popüler mesajlaşma uygulaması Telegram, kullanıcı verilerini yetkililere sağlama konusunda önemli bir politika değişikliğine gidiyor. Telegram CEO’su Pavel Durov, şirketin artık arama emirleri veya diğer geçerli yasal talepler karşısında kullanıcıların IP adreslerini ve telefon numaralarını yetkililere vereceğini açıkladı. Bu değişiklik, Telegram’ın gizlilik konusundaki duruşuyla ilgili soru işaretleri oluşturdu.
İçindekiler
ToggleDurov, Telegram’daki bu değişikliğin suçluları caydıracağını belirtti. Telegram kullanıcılarının %99,999’unun suçla ilgisi olmadığını, ancak yasadışı faaliyetlere karışan %0,001’lik kesimin platformun tamamı için kötü bir imaj oluşturduğunu ve neredeyse bir milyar kullanıcının çıkarlarını riske attığını vurguladı. Telegram’ın suçla mücadele konusundaki bu adımı, tartışmalara yol açtı.
Telegram’ın Rus asıllı kurucu ortağı Durov, geçtiğimiz ay Paris’in kuzeyindeki bir havaalanında Fransız yetkililerce gözaltına alınmıştı. Savcılar, Durov’u platformdaki suç faaliyetlerine olanak sağlamakla suçladı. İddialar arasında çocuk istismarı görüntülerinin ve uyuşturucu kaçakçılığının yayılmasına suç ortaklığı ve kolluk kuvvetlerine uymama da yer alıyordu. Durov ise suçlamaları reddetti.
Telegram, 200.000 üyeye kadar izin veren grup özelliği nedeniyle yanlış bilgi, çocuk pornografisi ve terörle ilgili içeriklerin merkezi haline geldiği yönünde eleştiriliyor. Örneğin, Meta’ya ait WhatsApp ise grup büyüklüğünü 1.000 kişiyle sınırlıyor. Telegram ayrıca geçtiğimiz ay İngiliz şehirlerindeki şiddete katkıda bulunan aşırı sağcı kanalları barındırdığı için mercek altına alındı.
Telegram CEO’sunun tutuklanması, internette ifade özgürlüğü korumalarının geleceği hakkında tartışmaları alevlendirdi. Toronto Üniversitesi Citizen Lab’den John Scott-Railton, Durov’un gözaltına alınmasından sonra birçok kişinin Telegram’ın siyasi muhalifler için gerçekten güvenli bir yer olup olmadığını sorgulamaya başladığını belirtti. Son politika değişikliğinin birçok toplulukta daha da büyük bir endişeyle karşılandığını sözlerine ekledi.
Uzmanlar, Telegram’ın geçmişte bazı grupları kaldırdığını, ancak aşırılık yanlısı ve yasa dışı içeriği denetleme konusunda rakip sosyal medya şirketleri ve mesajlaşma uygulamalarına kıyasla çok daha zayıf bir sisteme sahip olduğunu belirtiyor. Stanford Üniversitesi İnternet ve Toplum Merkezi’nden Daphne Keller, Telegram çalışanlarının makul bir kesinlikle yasa dışı olduğunu tespit ettikleri her türlü içeriği tamamen kaldırmaları gerektiğini vurguladı. Keller, şirketin değişikliklerinin, iletişim içeriği de dahil olmak üzere soruşturma hedefleri hakkında bilgi arayan yetkilileri tatmin etmeye yeteceğinden şüphe duyduğunu ifade etti.
Yorum Yaz