Sitemize üye olarak beğendiğiniz içerikleri favorilerinize ekleyebilir, kendi ürettiğiniz ya da internet üzerinde beğendiğiniz içerikleri sitemizin ziyaretçilerine içerik gönder seçeneği ile sunabilirsiniz.
Zaten bir üyeliğiniz mevcut mu ? Giriş yapın
Sitemize üye olarak beğendiğiniz içerikleri favorilerinize ekleyebilir, kendi ürettiğiniz ya da internet üzerinde beğendiğiniz içerikleri sitemizin ziyaretçilerine içerik gönder seçeneği ile sunabilirsiniz.
Üyelerimize Özel Tüm Opsiyonlardan Kayıt Olarak Faydalanabilirsiniz
Tribe Nine Küresel Beta Testi Ağustos 2024’te Başlıyor
OpenAI, uzun zamandır beklenen yapay zeka destekli arama motoru SearchGPT’nin duyurusunu yaptı. SearchGPT, internetin dört bir yanındaki bilgilere gerçek zamanlı erişim sağlayan, GPT-4 model ailesinden beslenen devrim niteliğinde bir arama deneyimi sunuyor.
İçindekiler
ToggleSearchGPT, geleneksel arama motorlarından farklı olarak, sadece ilgili bağlantıları listelemek yerine sonuçları düzenleyerek anlamlı hale getirmeye çalışıyor. Müzik festivalleri hakkında yapılan bir aramada SearchGPT, bulduğu bilgileri özetleyip etkinlikleri kısa açıklamalarla sunuyor ve orijinal kaynaklara yönlendiriyor. Domates yetiştirme konusundaki bir aramada ise farklı domates çeşitlerini detaylı bir şekilde açıklıyor. Kullanıcılar, arama sonuçlarının ardından ek sorular sorabilir veya ilgili bağlantıları keşfedebilir. SearchGPT ayrıca “görsel yanıtlar” adlı bir özellik de sunuyor.
SearchGPT şu an için sadece bir “prototip” olarak sunuluyor. Lansman aşamasında yalnızca 10.000 test kullanıcısına açık olacak olan SearchGPT, üçüncü taraf iş ortakları ve doğrudan içerik beslemeleri aracılığıyla arama sonuçlarını oluşturuyor. Nihai hedef ise SearchGPT özelliklerini doğrudan ChatGPT’ye entegre etmek.
SearchGPT’nin piyasaya sürülmesi, Google için ciddi bir tehdit oluşturabilir. Google, kullanıcıların rakip ürünlere yönelmesinden endişe duyarak arama motoruna yapay zeka özelliklerini entegre etme konusunda hızlı adımlar attı. Bu hamle aynı zamanda OpenAI’yı, kendisini bir yapay zeka “cevap” motoru olarak tanımlayan Perplexity ile daha doğrudan bir rekabete sokuyor.
OpenAI, içerik özetleme konusunda eleştirilen Perplexity’den farklı bir yaklaşım benimsediğini vurguluyor. SearchGPT, The Wall Street Journal, The Associated Press ve The Verge’in de bağlı olduğu Vox Media gibi haber kuruluşlarıyla işbirliği içinde geliştirildi. Yayıncılar, içeriklerinin OpenAI’nın modellerini eğitmek için kullanılmaması konusunda tercihte bulunabilecek ancak yine de arama sonuçlarında yer alabilecek. SearchGPT, arama sonuçlarında yayıncıları açıkça alıntılayarak ve bağlantı vererek kullanıcıların orijinal içeriklere kolayca ulaşmasını hedefliyor.
SearchGPT’nin prototip olarak piyasaya sürülmesi, OpenAI’ya çeşitli avantajlar sağlıyor. Sonuçların hatalı olması durumunda “bu bir prototip” diyerek kendilerini koruyabilirler. Ayrıca yanlış atıfta bulunma veya içerikleri izinsiz kullanma riskini de azaltıyorlar.
SearchGPT’nin ücretsiz versiyonu şimdilik reklamsız olarak sunuluyor ancak OpenAI‘nın artan maliyetleri nedeniyle yakın zamanda bir monetizasyon stratejisi geliştirmesi gerekecek. The Information’a göre OpenAI’nın yapay zeka eğitim ve çıkarım maliyetleri bu yıl 7 milyar dolara ulaşabilir.
Yorum Yaz