Sitemize üye olarak beğendiğiniz içerikleri favorilerinize ekleyebilir, kendi ürettiğiniz ya da internet üzerinde beğendiğiniz içerikleri sitemizin ziyaretçilerine içerik gönder seçeneği ile sunabilirsiniz.
Sitemize üye olarak beğendiğiniz içerikleri favorilerinize ekleyebilir, kendi ürettiğiniz ya da internet üzerinde beğendiğiniz içerikleri sitemizin ziyaretçilerine içerik gönder seçeneği ile sunabilirsiniz.
Üyelerimize Özel Tüm Opsiyonlardan Kayıt Olarak Faydalanabilirsiniz
The Last Of Us Devam Ediyor: HBO 3. Sezonu Duyurdu
Avrupa Birliği’nin Copernicus İklim Değişikliği Servisi’nin yayınladığı son veriler, Kuzey Kutbu’ndaki deniz buzunun 47 yıllık uydu kayıtlarındaki en düşük seviyeye ulaştığını ortaya koydu. Mart 2025’te ölçülen buz örtüsü, sanayi öncesi döneme göre 1.6°C’lik artışla rekor kırdı. Uzmanlar, bu durumun hem ekosistemleri hem de insan yaşamını doğrudan tehdit ettiği uyarısında bulunuyor.
İçindekiler
Toggle2015 Paris Anlaşması’nda belirlenen “tercihen 1.5°C” hedefi, son 21 ayda 20 kez aşıldı. Mart ayında küresel sıcaklık ortalaması, sanayi devrimi öncesine göre 2.88°F (1.6°C) daha yüksek ölçüldü. Avrupa’da ise sıcaklıklar kayıtların tutulmaya başlandığı tarihten bu yana, en yüksek Mart değerlerine ulaştı. Doğu Avrupa’da hissedilen aşırı sıcaklar, Türkiye’nin de içinde bulunduğu bölgede tarım ve su kaynaklarını olumsuz etkiledi.
NASA verilerine göre, 2025’teki maksimum buz örtüsü 14.33 milyon km² ile 2017’deki rekorun 80.000 km² altında kaldı. Buzulların erimesi sadece kutup ayıları ve foklar gibi canlıları değil, deniz seviyesinin yükselmesiyle kıyı kentlerinde yaşayan milyonları aynı anda tehdit ediyor. Ayrıca, beyaz buz tabakasının yerini koyu okyanus sularına bırakmasıyla güneş ışınları daha fazla emiliyor ve küresel ısınma hızlanıyor.
Copernicus yetkilisi Samantha Burgess, “Sıcaklık rekorları artık sıradan hale geldi” açıklaması yaparken, Akdeniz’deki ısınma oranının küresel ortalamanın üzerinde olduğu belirtiliyor. Bu durum, Türkiye’de tarımsal üretim desenlerinin değişmesine, kuraklık riskinin artmasına ve deniz ekosistemlerinin bozulmasına yol açabilir. Uzmanlar, 2030 yılına kadar Kuzey Kutbu’nda yaz aylarında tam buzsuz dönemler yaşanabileceği öngörüsünde bulunuyor.
Yorum Yaz