Sitemize üye olarak beğendiğiniz içerikleri favorilerinize ekleyebilir, kendi ürettiğiniz ya da internet üzerinde beğendiğiniz içerikleri sitemizin ziyaretçilerine içerik gönder seçeneği ile sunabilirsiniz.
Zaten bir üyeliğiniz mevcut mu ? Giriş yapın
Sitemize üye olarak beğendiğiniz içerikleri favorilerinize ekleyebilir, kendi ürettiğiniz ya da internet üzerinde beğendiğiniz içerikleri sitemizin ziyaretçilerine içerik gönder seçeneği ile sunabilirsiniz.
Üyelerimize Özel Tüm Opsiyonlardan Kayıt Olarak Faydalanabilirsiniz
Windows App : Microsoftun Yeni Uygulaması
SpaceX tarafından yörüngeye fırlatılan Starlink uydularının ikinci nesli, eski uydulara göre güneş ışığını daha az yansıtsa da, astronomlar bu uyduların istenmeyen radyo dalgaları sızdırdığını tespit etti. Hollanda Radyo Astronomi Enstitüsü’ndeki (ASTRON) bilim insanları, Starlink V2 uydularından sızan istenmeyen elektromanyetik radyasyonun (UEMR), önceki nesil uydulara kıyasla 32 kata kadar daha yüksek olduğunu bildirdi.
İçindekiler
ToggleAraştırmacılar, Starlink V2 uydularından yayılan UEMR’nin, LOFAR radyo teleskobu ile gözlemledikleri en zayıf astrofizik kaynaklardan 10 milyon kat daha parlak olduğunu vurguladı. Bu fark, çıplak gözle görülebilen en zayıf yıldızlar ile dolunayın parlaklığı arasındaki farka benzetildi. SpaceX’in her hafta yaklaşık 40 adet ikinci nesil Starlink uydusu fırlattığı göz önüne alındığında, bu sorunun giderek daha da kötüleşeceği öngörülüyor.
Geçen yıl yayınlanan bir çalışmada, Starlink’in ilk nesil uydularının da birkaç mikro watt UEMR sızdırdığı tespit edilmişti. Bu miktar bile radyo astronomi gözlemlerini etkilemeye yeterliydi. Şu anda yörüngede bulunan V2 Starlink uydularından gelen radyasyon ise çok daha yüksek seviyelerde ve daha geniş bir radyo frekansı aralığında, özellikle astronomlar tarafından kullanılan frekanslarda tespit edildi.
Önceki çalışmada, Starlink uydularının 110 ila 188 megahertz aralığında, radyo astronomi kullanımları için korunan bir bölümde UEMR yaydığı bulunmuştu. V2 uydularının bu aralıkta 32 kat daha parlak UEMR yaydığı tespit edildi. Ayrıca, V1 uydularının aksine, V2 Starlink uydularının 10 ila 88 MHz arasındaki düşük bant frekanslarında da “son derece parlak” UEMR yaydığı gözlemlendi.
Araştırmacılar, Starlink V2 uydularından gelen UEMR’nin, Uluslararası Telekomünikasyon Birliği’nin Radyokomünikasyon sektörü tarafından belirlenen eşikleri aştığını belirtti. Bu parazit nedeniyle, özellikle düşük frekanslı radyo teleskoplarının hassasiyetinin azalması bekleniyor. Daha fazla sızdıran uydu çevrimiçi oldukça, radyo teleskoplarının görüş alanında her an daha fazla uydu olacak ve uydu verilerinin maskelenmesi etkisiz hale gelecek.
Uluslararası düzenlemelerin, uydulardan yayılan UEMR’yi kontrol etmediği göz önüne alındığında, astronomların uydu şirketlerinden bu paraziti azaltmalarını talep etmekten başka çaresi kalmıyor. Araştırma ekibi, SpaceX ile görüşmelerde bulunduklarını ve şirketin ikinci nesil uydularda bazı iyileştirmeler yapacağına dair “iyi niyetle” müzakere ettiğini belirtti. Ancak, her yeni Starlink uydu nesliyle birlikte astronomi ile ilgili sorunların ortaya çıkması, düzenleyicilerin harekete geçmemesi durumunda bu sorunların devam edeceğine işaret ediyor.
Yorum Yaz