Sitemize üye olarak beğendiğiniz içerikleri favorilerinize ekleyebilir, kendi ürettiğiniz ya da internet üzerinde beğendiğiniz içerikleri sitemizin ziyaretçilerine içerik gönder seçeneği ile sunabilirsiniz.
Sitemize üye olarak beğendiğiniz içerikleri favorilerinize ekleyebilir, kendi ürettiğiniz ya da internet üzerinde beğendiğiniz içerikleri sitemizin ziyaretçilerine içerik gönder seçeneği ile sunabilirsiniz.
Üyelerimize Özel Tüm Opsiyonlardan Kayıt Olarak Faydalanabilirsiniz
Doom ve Doom II Yeniden Sahneye Çıkıyor: Genişletilmiş Sürümle Geri Dönüş
Dartmouth College ve Southern Methodist Üniversitesi’nden (SMU) araştırmacılar, tıbbi taramaların üç boyutlu resimlerini yazdırıp akrilik küplerin içine yerleştirmeyi mümkün kılacak devrim niteliğinde bir teknik geliştirdi. Bu yöntemle, hastanın kalbi, beyni, böbrekleri veya diğer organlarının elde taşınabilir bir kopyası oluşturulabiliyor. Muayene bittikten sonra, kısa bir ısı uygulaması üç boyutlu resmi siliyor ve küp bir sonraki tarama için hazır hale geliyor.
İçindekiler
ToggleChem dergisinde yayınlanan bir rapora göre, özel bir ışık projektörü kullanılarak herhangi bir polimer içine iki ve üç boyutlu resimler işlenebiliyor. Bu polimerlere, araştırmacılar tarafından geliştirilen fotoduyarlı bir kimyasal katkı maddesi ekleniyor. Işıkla yazılan resim, ısı uygulanana kadar polimerde kalıyor. Isı, üç boyutlu resmi siliyor ve malzemeyi tekrar kullanıma hazır hale getiriyor.
Dartmouth Kimya Bölümü Başkanı ve makalenin ortak yazarı Ivan Aprahamian, “Kısacası, ışıkla yazıyor ve ısı veya ışıkla siliyoruz” diyor. Test denemelerinde, araştırmacılar ince filmlerden altı inç kalınlığa kadar değişen polimerlerde yüksek çözünürlüklü görüntüler ürettiler.
Teknoloji, detaylı ve hassas görsel verilere ihtiyaç duyulan her durumda, örneğin ameliyatların planlanması ve mimari tasarımların geliştirilmesi gibi alanlarda kullanılabilir. Aprahamian, cihazın eğitim amaçlı üç boyutlu resim oluşturma ve hatta sanat eserleri yaratma gibi başka alanlarda da kullanılabileceğini belirtiyor.
“Bu, tersine çevrilebilir bir 3D baskı gibi” diyor Aprahamian. “Optimum optik özelliklere sahip herhangi bir polimer alabilir ve bizim kimyasal anahtarımızla geliştirebilirsiniz. Artık o polimer bir 3D ekran oluyor. Sanal gerçeklik kulaklıklarına veya karmaşık enstrümanlara ihtiyacınız yok. İhtiyacınız olan tek şey doğru plastik parça ve bizim teknolojimiz.”
Aprahamian ve Dartmouth’daki doktora sonrası araştırmacı Qingkai Qi tarafından formüle edilen ışığa duyarlı “kimyasal anahtar”, kolayca bulunabilen akrilik küp gibi polimerleri üç boyutlu resim ekranına dönüştürebiliyor. Bu anahtar, ışığa tepki veren azobenzenden ve optik özellikleri geliştiren bor diflüorürden oluşuyor.
Bir polimerle bütünleştiğinde, anahtar SMU’da profesör olan Alex Lippert’in laboratuvarında geliştirilen bir projektörden yayılan kırmızı ve mavi ışık dalga boylarına tepki veriyor. Aprahamian, kırmızı ışığın üç boyutlu resmi oluşturmak için kimyasal katkı maddesini etkinleştirerek mürekkep gibi davrandığını söylüyor. Ardından mavi ışık kullanılarak resim silinebiliyor.
Projektör, ışığın çeşitli modelleriyle işlenmiş polimeri farklı açılardan aydınlatıyor. Lippert, Aprahamian’ın Dartmouth’daki laboratuvarında geliştirilen fotoduyarlı kimyasalın bu modellerin kesiştiği yerde üç boyutlu desenleri üretmek için aktive edildiğini açıklıyor.
Göğüs röntgeni gibi 2D görüntülerden 3D projeksiyonlar oluşturmak, orijinal görüntünün dilimlerini bir polimer küpüne veya başka bir şekle, dilimler tam bir üç boyutlu resim oluşturana kadar yansıtmak anlamına geliyor.
Araştırmacılar polimerlerde animasyonlu görüntüler üretmeyi başardılar ve gelecekteki çalışmalar bu süreci geliştirmeye odaklanıyor. Bu arada, Chem dergisinde bildirilen teknoloji, sanayi veya sağlık hizmetleri gibi alanlarda pratik kullanım için mevcut haliyle geliştirilebilir.
Yorum Yaz