Sitemize üye olarak beğendiğiniz içerikleri favorilerinize ekleyebilir, kendi ürettiğiniz ya da internet üzerinde beğendiğiniz içerikleri sitemizin ziyaretçilerine içerik gönder seçeneği ile sunabilirsiniz.
Sitemize üye olarak beğendiğiniz içerikleri favorilerinize ekleyebilir, kendi ürettiğiniz ya da internet üzerinde beğendiğiniz içerikleri sitemizin ziyaretçilerine içerik gönder seçeneği ile sunabilirsiniz.
Üyelerimize Özel Tüm Opsiyonlardan Kayıt Olarak Faydalanabilirsiniz
Şok etkisi yapıyor: Araştırmacılar alıştırarak yapmayı öneriyor! Hücreler yeni doğmuş bebek gibi oluyor
Lüksor’daki ünlü Ramses Tapınağı’nda yapılan kazılar, antik Mısır’ın kayıp eğitim sistemine ışık tutan bir okulun kalıntılarını ortaya çıkardı. “Yaşam Evi” adı verilen bu okulda firavunlar döneminde ders verildiği, duvar resimlerindeki oyun ve çizimlerle kanıtlandı!
İçindekiler
ToggleMısır-Fransız ortak arkeoloji ekibi, Ramses II’nin dev heykelinin gölgesinde 2500 yıllık bir sırrı çözdü. Tapınağın batı kanadında bulunan “Yaşam Evi”, antik dünyanın ilk yükseköğretim kurumlarından biriydi. Dersliklerin duvarlarında öğrencilerin çizdiği resimler ve oynadıkları oyunların izleri, bu teoriyi somutlaştırdı. Eski Eserler Yüksek Konseyi’nden Dr. Mohamed Ismail, “Burası sadece tapınak değil, bir bilim merkeziydi” diye açıklıyor.
Keşifler, tapınağın dini işlevinin ötesinde dev bir üretim merkezi olduğunu gösterdi. Kuzeyde bal, zeytinyağı ve yağ depoları bulunurken, doğuda idari ofisler yer alıyor. Taş işçiliği ve dokuma atölyelerinin yanı sıra fırınlarda günlük 10 bin ekmek pişirildiği tahmin ediliyor. Arkeologlar, “Ramses’in mabedi, antik Mısır’ın organize sanayi bölgesi gibi çalışıyordu” yorumunu yapıyor.
Tapınağın kuzeydoğusunda açılan mezarlar, MÖ 1000’li yıllara ait çarpıcı bulgular sundu. İç içe geçmiş lahitler, mumyalama aletleri ve üzerinde dualar yazılı 401 adet “ushabti” heykelciği bulundu. Uzmanlar, bu küçük figürlerin ölen kişiye öteki dünyada hizmet etmek için yapıldığını belirtiyor. “Sahtep-İb-Re” adlı bir rahibin mezarındaki renkli duvar resimleri ise cenaze törenlerine dair ipuçları veriyor.
Fransız Ulusal Araştırma Merkezi’nden ekip lideri, “Tapınağın ekonomik ve eğitimsel rolü sanılandan çok daha büyükmüş” diyor. Bulgular, Deir el-Medina’daki zanaatkarların burada eğitildiğini ve üretimin kraliyet tarafından organize edildiğini gösteriyor. Ancak en büyük sürpriz, okulun Ramses II’den önceki döneme ait olması. Kazılar devam ettikçe antik Mısır’ın bilinmeyenleri bir bir gün yüzüne çıkıyor.
Yorum Yaz