Sitemize üye olarak beğendiğiniz içerikleri favorilerinize ekleyebilir, kendi ürettiğiniz ya da internet üzerinde beğendiğiniz içerikleri sitemizin ziyaretçilerine içerik gönder seçeneği ile sunabilirsiniz.
Sitemize üye olarak beğendiğiniz içerikleri favorilerinize ekleyebilir, kendi ürettiğiniz ya da internet üzerinde beğendiğiniz içerikleri sitemizin ziyaretçilerine içerik gönder seçeneği ile sunabilirsiniz.
Üyelerimize Özel Tüm Opsiyonlardan Kayıt Olarak Faydalanabilirsiniz
Hyundai, Elektrikli Araç Batarya Yangınları İçin Özel Söndürücü Geliştirdi
NASA’nın gelişmiş uzay teleskobu James Webb, uzayın derinliklerinden etkileyici bir görüntüyü daha bizlere ulaştırdı. Bu kez objektiflere takılan gök cismi, Halka Bulutsusu (Ring Nebula) olarak bilinen ve ömrünün sonuna yaklaşmış bir yıldızın kalıntılarından oluşan yapı oldu. Webb’in kızılötesi gözleri sayesinde, bu kozmik halkanın şimdiye kadar görülmemiş detayları ortaya çıktı.
İçindekiler
ToggleHalka Bulutsusu, bizden yaklaşık 2.500 ışık yılı uzaklıkta yer alıyor. Güneşimize benzer bir yıldızın yaşlanıp dış katmanlarını binlerce yıl içinde uzaya püskürtmesiyle oluşmuş devasa bir gaz ve toz bulutu aslında. Webb’in çektiği yeni fotoğrafta, bu halkanın içindeki ve dışındaki iplikçik benzeri yapılar, gaz düğümleri çok net bir şekilde görülebiliyor. Tam merkezde ise yıldızın geriye kalan çok sıcak çekirdeği, yani bir beyaz cüce parlıyor.
Webb teleskobunun üzerinde bulunan farklı kameralar (NIRCam ve MIRI), bulutsunun farklı özelliklerini gözler önüne seriyor. NIRCam kamerası daha çok sıcak gazların yaydığı ışığı yakalarken, MIRI kamerası ise daha soğuk olan toz ve moleküllerin bulunduğu bölgeleri gösteriyor. Bu sayede bilim insanları, yıldızın ölümüyle etrafa saçılan maddelerin sıcaklık dağılımını ve kimyasal yapısını daha detaylı inceleyebiliyorlar.
Bu tür detaylı görüntüler, sadece görsel bir şölen sunmakla kalmıyor, aynı zamanda yıldızların, özellikle de Güneş gibi orta kütleli yıldızların nasıl yaşlanıp ömürlerini tamamladığını anlamamız için çok değerli bilgiler sağlıyor. Yıldızların dış katmanlarını uzaya bırakmasıyla oluşan bu bulutsular, evrendeki elementlerin dağılımına da katkıda bulunuyor. Yani bir yıldızın ölümü, aslında uzayda yeni oluşumlar için gerekli malzemeyi sağlıyor.
Yorum Yaz