Xiaomi Civi 5 Pro 3C Sertifikasını Aldı: Lansman Öncesi Tüm Detaylar

Sıradaki içerik:

Xiaomi Civi 5 Pro 3C Sertifikasını Aldı: Lansman Öncesi Tüm Detaylar

e
sv

NASA’nın Webb Teleskobu Evrende Oluşan İlk Yıldızı Görüntüledi

19 okunma — 30 Mart 2025 13:19
JADES-GS-z13-1-1536x777-1

 

NASA’nın James Webb Uzay Teleskobu’nun NIRCam (Yakın Kızılötesi Kamera) ile JWST Gelişmiş Derin Galaksi Ötesi Araştırma (JADES) programı kapsamında görüntülenen JADES GS-z13-1 galaksisi (merkezdeki kırmızı nokta) keşfedildi.

NIRCam’den elde edilen veriler, araştırmacıların GS-z13-1’i inanılmaz uzak bir galaksi olarak tanımlamasını ve kırmızıya kayma değerini tahmin etmesini sağladı. Webb’in benzersiz kızılötesi hassasiyeti, kozmostaki uzun yolculuğu sırasında ışığı kızılötesi dalga boylarına kaymış olan bu kadar uzak galaksileri gözlemlemek için gereklidir.

JADES-GS-z13-1-NIRCam-Close-Up-1536x1536-1

Arizona Üniversitesi’nden ekip üyesi Kevin Hainline şöyle açıkladı: “Evrenin nasıl evrildiğine dair anlayışımıza göre böyle bir galaksi bulmamalıydık. Erken evreni, içinden güçlü deniz fenerlerinin bile zor görünebildiği kalın bir sisle kaplı olarak düşünebiliriz, ancak burada bu galaksiden gelen ışık huzmesinin örtüyü delip geçtiğini görüyoruz. Bu ilginç emisyon çizgisinin, evrenin ne zaman ve nasıl yeniden iyonlaştığı konusunda büyük etkileri var.”

Bu galaksiden gelen Lyman-alfa radyasyonunun kaynağı hala bir gizem, ancak bu evrendeki ilk yıldızların ışığı olabilir. Bu yıldızlar, daha sonra oluşan yıldızlara göre olağandışı derecede büyük kütleli, daha sıcak ve daha parlak olabilir ve muhtemelen çevredeki hidrojeni iyonlaştırmış olabilir.

Bir diğer olasılık ise, radyasyonun ilk süper kütleli kara deliklerden birinin güçlendirdiği aktif bir galaktik çekirdekten geliyor olması.

Birleşik Krallık’taki Cambridge Üniversitesi’nden Joris Witstok şunları söyledi: “Bu galaksiyi çevreleyen büyük iyonlaşmış hidrojen kabarcığı, çok daha büyük kütleli, daha sıcak ve daha parlak olan – ve muhtemelen ilk yıldız neslini temsil eden – özel bir yıldız popülasyonu tarafından oluşturulmuş olabilir.”

 

  • Site İçi Yorumlar

En az 10 karakter gerekli

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.