Günde 600 görüntü çekecek
SPHEREx’in geniş görüş alanını gösteren ilk ham görüntüler, her birinde 100.000’den fazla yıldız ve galaksi içeriyor. Nisan sonunda bilimsel operasyonlara başladığında teleskop, günde yaklaşık 600 görüntü çekecek. Her pozda altı dedektör aynı anda farklı kızılötesi dalga boylarında veri topluyor.
Evrenin sırlarını araştıracak
Caltech ve NASA’nın Jet İtki Laboratuvarı’ndan SPHEREx proje bilimcisi Olivier Doré, “Uzay aracımız evrene gözlerini açtı” dedi. Teleskop, evrenin doğumundan sonraki ilk saniyelerde hüküm süren fizik kurallarından galaksimizdeki suyun kökenlerine kadar çeşitli konuları inceleyecek.
Eksi 210 derecede çalışıyor
SPHEREx’in dedektörleri ve diğer donanımları, kızılötesi ışığı (ısı radyasyonu) doğru şekilde algılayabilmek için eksi 210 derece Celsius’a kadar soğutuldu. NASA yetkilileri, elde edilen ilk görüntülerin teleskopun doğru odaklandığını gösterdiğini belirtti.
2 yılda 4 kez tüm gökyüzünü tarayacak
Hubble ve James Webb gibi teleskopların aksine SPHEREx, geniş bir alanı tarayan bir araştırma teleskobu olarak tasarlandı. İki yıllık ana görevi boyunca tüm gökyüzünü dört kez haritalayacak. Spektroskopi tekniği kullanarak, diğer tüm gökyüzü tarama teleskoplarından daha fazla dalga boyunda veri toplayacak.
Uluslararası işbirliğiyle yürütülüyor
SPHEREx misyonu, NASA’nın Jet İtki Laboratuvarı tarafından yönetiliyor. ABD’de 10, Güney Kore’de 2 ve Tayvan’da 1 enstitüden bilim insanları verileri analiz edecek. Toplanan veriler, NASA-IPAC Kızılötesi Bilim Arşivi’nde halka açık olarak paylaşılacak.
Yorum Yaz