Sitemize üye olarak beğendiğiniz içerikleri favorilerinize ekleyebilir, kendi ürettiğiniz ya da internet üzerinde beğendiğiniz içerikleri sitemizin ziyaretçilerine içerik gönder seçeneği ile sunabilirsiniz.
Sitemize üye olarak beğendiğiniz içerikleri favorilerinize ekleyebilir, kendi ürettiğiniz ya da internet üzerinde beğendiğiniz içerikleri sitemizin ziyaretçilerine içerik gönder seçeneği ile sunabilirsiniz.
Üyelerimize Özel Tüm Opsiyonlardan Kayıt Olarak Faydalanabilirsiniz
Fiziksel Oyunlar Ne Zaman Yok Olacak? Diskten Oyun Oynama Dönemi Bitiyor mu?
NASA’nın Uluslararası Uzay İstasyonu’nda (ISS) 37 gün boyunca tuttuğu farelerin kemiklerinde ciddi bozulmalar tespit edildi. Araştırmaya göre, Dünya’da ağırlık taşıyan femur (uyluk kemiği) gibi kemikler, mikro yerçekiminde büyük delikler ve iç dokuda erime gösterdi. Buna karşılık, farelerin bel omurgası bölgesi nispeten sağlam kaldı. Bilim insanları, bu durumun “kullan ya da kaybet” prensibiyle ilişkili olabileceğini belirtti.
İçindekiler
ToggleÇalışma, kemik kaybının uzay radyasyonundan ziyade mikro yerçekimiyle doğrudan bağlantılı olduğunu ortaya koydu. Femur boynu gibi yoğun dış kemik dokusuna sahip bölgelerde bile iç süngerimsi kemik dokusunda kayıp gözlemlendi. NASA’dan araştırmacılar, “Eğer radyasyon ana etken olsaydı, kemik iliği boşluğunun korunmasını beklerdik” açıklamasını yaptı. Farelerin maruz kaldığı radyasyon dozu, kemik kaybına yol açan simülasyon çalışmalarındakinden 13 kat daha düşüktü.
İnsanlarda ayda ortalama %1’e varan kemik yoğunluğu kaybı, Dünya’daki osteoporoz oranından 10 kat daha hızlı. Uzun kemiklerdeki bu kayıp, kırık riskini önemli ölçüde artırıyor. Deneydeki genç farelerin femur kemiklerinde erken kemikleşme (ossifikasyon) gözlemlenirken, bu durumun kemik gelişimini duraklattığı düşünülüyor. NASA, astronot sağlığını korumak için harnessli koşu bantları gibi ağırlık simülasyonu sağlayan çözümler üzerinde çalışıyor.
Bu çalışma, NASA’nın şimdiye kadar yaptığı en uzun süreli kemik araştırması olarak kayıtlara geçti. Araştırma ekibi, diyet düzenlemelerinin kemik sağlığını iyileştirmede yetersiz kalabileceğini belirterek, aktif direnç egzersizlerinin önemine dikkat çekti. Sonuçlar, PLOS ONE dergisinde yayımlandı.
Yorum Yaz