Bilim

James Webb teleskobu evrenin bükülmesinden kaynaklanan tuhaf ‘Einstein halkası’nı yakından görüntüledi

 

Bu tuhaf görüntü aslında iki galaksidir; arkadaki galaksinin ışığı, öndekinin muazzam kütleçekimi sonucunda etrafında bükülmüştür.

James Webb Uzay Teleskobu (JWST) tuhaf bir astronomik optik yanılsamanın çarpıcı bir görüntüsünü yakaladı.

“Nadir bir kozmik fenomen” olan ve Einstein halkası olarak adlandırılan bu olay, uzayın karanlığında tek bir göz benzeri küre gibi görünüyor, ancak aslında Hydrus takımyıldızındaki iki uzak galaksinin çarpıtılmış bir görüntüsüdür.

Bu kozmik görüntünün parlak merkezinde bir galaksi bulunurken, etrafını çevreleyen turuncu ve mavi renkli uzantı, arkasında bulunan başka bir galaksiden gelen ışıktır. Daha uzaktaki galaksiden gelen ışık, kütleçekimsel mercekleme nedeniyle bir halka gibi görünüyor.

Kütleçekimsel mercekleme, bir galaksi veya kara delik gibi büyük kütleli bir nesnenin, daha uzaktaki bir nesnenin ışığını bükmesiyle gerçekleşir. Bu etki, Einstein’ın görelilik teorisinin doğrudan bir sonucudur; teoriye göre kütle, uzay-zaman dokusunu büker ve ışığın, eğimli bir yüzeyden yuvarlanan top gibi kavisli yollar izlemesine neden olur.

ESA temsilcileri yaptıkları açıklamada, “Bu etki yerel düzeyde gözlemlenemeyecek kadar hassastır, ancak muazzam astronomik ölçeklerde ışığın eğrilmesiyle uğraşırken bazen açıkça gözlemlenebilir hale gelir” dedi.

Bu son görüntü, ESA ve Kanada Uzay Ajansı tarafından bugün (27 Mart) ayın fotoğrafı olarak yayınlandı.

Görüntü, JWST’nin Yakın Kızılötesi Kamera aracı tarafından yakalandı ve ayrıca Hubble Uzay Teleskobu’nun Geniş Alan Kamerası 3 ve Gelişmiş Kamera için Araştırmalar araçlarından alınan verileri de içeriyor.

Bu tür Einstein halkaları, uzaktaki ışık kaynağı, büyük kütleli mercekleme nesnesi ve gözlemci mükemmel bir şekilde hizalandığında oluşur ve ışığın mercekleme nesnesinin etrafında tam bir halka olarak görünmesiyle sonuçlanır. Bu nedenle nadirdirler.

Bu örnekte, SMACSJ0028.2-7537 adlı bir galaksi kümesinin parçası olan öndeki eliptik galaksi o kadar büyük kütleye sahip ki, arkasında bulunan spiral galaksinin ışığını büküyor.

Açıklamaya göre, “Işığı yolundaki galaksinin etrafında seyahat ederken görüntüsü bozulmuş olsa da, bireysel yıldız kümeleri ve gaz yapıları açıkça görülebiliyor.”

Kütleçekimsel merceklemenin bu büyüleyici fenomeni, aynı zamanda astronomların evreni daha iyi anlamalarını sağlıyor.

Mehmet

Recent Posts

Google Pixel 10 Pro Fold: Küçük Değişikliklerle Geliyor

Google’ın yeni katlanabilir telefonu Pixel 10 Pro Fold, büyük tasarım değişiklikleri yerine küçük donanım güncellemeleriyle…

3 dakika ago

E-Ticaret Veri Gizliliği ve Güvenlik Önlemleri 2025

2025 yılı itibarıyla e-ticaret sektörü hızla büyümeye devam ederken, veri gizliliği ve güvenlik önlemleri de…

34 dakika ago

E-Ticaret Sosyal Ticaret Stratejileri 2025

2025 itibarıyla, sosyal ticaret (social commerce) e-ticaretin en güçlü satış kanallarından biri haline geliyor. Sosyal…

2 saat ago

Gaming Klavye Gaming Mouse Ve Gaming Kulaklık Önerileri

Selam dostlar, Beetekno'ya hoş geldiniz, ben Serdar! Bugün bilgisayar ekipmanı toplarken işinize yarayacak on numara…

2 saat ago

E-Ticaret Abonelik Tabanlı İş Modelleri 2025

E-ticaret sektöründe abonelik tabanlı iş modelleri, markalar için daha istikrarlı gelir akışları oluşturmanın ve müşteri…

3 saat ago

Elon Musk Oy Kazanmak İçin 1000 Dolar Dağıtıyor

Elon Musk, yaklaşan Wisconsin seçimleri öncesinde yine tartışmalı bir adım attı. Amerika First Political Action…

4 saat ago