Bir Zamanlar Dünyanın Dördüncü Büyük Gölüydü: Yok Oluyor!

Sıradaki içerik:

Bir Zamanlar Dünyanın Dördüncü Büyük Gölüydü: Yok Oluyor!

e
sv

İş Yerindeki Müzik Çalışanları Nasıl Sabote Ediyor? Bilim İnsanları Uyarıyor!

30 okunma — 07 Nisan 2025 15:33
pexels-ian-panelo-6800753

Mağaza ve restoranlarda çalan arka plan müzikleri çalışanların performansını çökertiyor! Ohio State Üniversitesi’nin çarpıcı araştırması, uyumsuz müziklerin çalışanları yorduğunu, olumsuz davranışlara ittiğini ortaya koydu. İşte işverenlerin müzik seçiminde dikkat etmesi gereken kritik detaylar…

pexels-shkrabaanthony-6267053

“Kulak Tırmalayan” Şarkılar Verimi Düşürüyor: Zihinsel Yorgunluk Artıyor

Araştırmaya göre, çalışanların ihtiyaç duyduğu müzik tarzı (hız, ses seviyesi, duygusal yoğunluk) ile iş yerinde çalan müzik uyumsuz olduğunda zihinsel tükenme %40’a varan oranlarda artıyor. Özellikle hızlı tempolu pop müzikle yavaş iş yapmak zorunda kalanlar veya duygusal yoğunluk isteyen işlerde monoton müzik dinleyenler performans kaybı yaşıyor.

Ses Filtreleyemeyenler Daha Çok Etkileniyor: “Non-Screeners” Tehlikede

Çalışmada dikkat çeken bir grup var: “Non-screeners” yani arka plan seslerini filtreleyemeyenler. Bu kişiler, uyumsuz müzikte normalden 2 kat daha fazla odaklanma sorunu yaşıyor. Ohio State’ten Prof. Kathleen Keeler, “Müzik uyumsuzluğu bu çalışanlarda olumsuz duyguları tetikliyor, ofis malzemesi çalma gibi sabotaj davranışlarına yol açabiliyor” diye uyarıyor.

Gerçek Hayattan Veriler: 68 Çalışan 3 Hafta İzlendi

Sağlık kuruluşları, perakende mağazaları ve yemekhanelerde yapılan saha çalışması çarpıcı sonuçlar verdi. Müzikle uyumsuz günlerde çalışanlar %35 daha yavaş çalışıyor, iş arkadaşları hakkında olumsuz konuşma oranı %28 artıyor. Ancak müzik uyumlu olduğunda ekstra projelere yardım gibi olumlu davranışlar %19 yükseliyor.

İşverenlere Altın Öneriler: Akıllı Kulaklık ve Müzik Molası

Uzmanlar, müşteri odaklı müzik seçiminin çalışanları ihmal etmemesi gerektiğini vurguluyor. Çözüm önerileri arasında; çalışanlara özel akıllı kulaklıklar (müşteri sesini duyup müziği filtreleyen), sessiz dinlenme alanları ve kişisel müzik dinleme izni bulunuyor. Keeler, “Çalışan mutluluğu olmadan müşteri memnuniyeti düşük kalır” diyerek işverenleri denge kurmaya çağırıyor.

  • Site İçi Yorumlar

En az 10 karakter gerekli

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.