Sitemize üye olarak beğendiğiniz içerikleri favorilerinize ekleyebilir, kendi ürettiğiniz ya da internet üzerinde beğendiğiniz içerikleri sitemizin ziyaretçilerine içerik gönder seçeneği ile sunabilirsiniz.
Sitemize üye olarak beğendiğiniz içerikleri favorilerinize ekleyebilir, kendi ürettiğiniz ya da internet üzerinde beğendiğiniz içerikleri sitemizin ziyaretçilerine içerik gönder seçeneği ile sunabilirsiniz.
Üyelerimize Özel Tüm Opsiyonlardan Kayıt Olarak Faydalanabilirsiniz
CERN’den Tarihi Keşif: Madde ve Antimadde Sırrı Çözülüyor
28 Mart 2025’te Güneş’ten fırlayan X1.1 sınıfı devasa bir patlama, Kuzey ve Güney Amerika’da geniş çaplı radyo kesintilerine yol açtı. NASA ve NOAA’nın GOES-16 uydusu tarafından kaydedilen patlama, Güneş’in doğu kenarındaki AR4046 adlı güneş lekesinden yayıldı.
İçindekiler
ToggleGOES-16 uydusunun 304A dalga boyunda çektiği görüntüler, patlamayla eş zamanlı olarak uzaya saçılan koronal kütle atımını (CME) net bir şekilde gösteriyor. NOAA yetkilileri, “Bu patlama, Şubat başından bu yana kaydedilen ilk X-sınıfı olay” açıklamasını yaptı. Patlamanın ardından oluşan CME’nin Dünya’yı doğrudan etkilemediği belirtildi.
X-sınıfı patlamalar, Güneş’ten yayılan en güçlü manyetik aktiviteler arasında yer alıyor. Bu patlamalar, Dünya’nın iyonosfer tabakasını iyonize ederek yüksek frekanslı (HF) radyo dalgalarını emiyor. 28 Mart’taki olayda, Güneş’e bakan yarımküredeki radyo iletişiminde dakikalarca süren kesintiler yaşandı. NOAA, “Pilotlar, acil durum ekipleri ve denizcilik personeli etkilenen gruplar arasındaydı” ifadelerini kullandı.
AR4046 lekesinin önümüzdeki hafta Dünya’ya dönmesi bekleniyor. Bu durum, lekenin üreteceği yeni patlamaların doğrudan gezegenimize yönelme riskini artırıyor. Ayrıca, AR4048 adlı yeni bir lekenin de Dünya’ya doğru döndüğü ve 31 Mart-2 Nisan arasında %15 olasılıkla ek X-sınıfı patlamalara yol açabileceği kaydedildi.
CME’ler, Güneş’ten saatte milyonlarca kilometre hızla fırlayan plazma bulutlarıdır. Dünya’nın manyetik alanıyla çarpıştıklarında, GPS sistemlerinde bozulmalara, uydularda arızalara ve elektrik şebekelerinde geniş çaplı kesintilere neden olabilirler. 2025 yılında bu tür olayların artması, Güneş’in 11 yıllık aktivite döngüsünün zirve yapmasıyla açıklanıyor.
Yorum Yaz