Samsung Mobil Ekranlar Testlerde Zirvede, Ancak Göz Sağlığı Sınavını Geçemeyebilir

Sıradaki içerik:

Samsung Mobil Ekranlar Testlerde Zirvede, Ancak Göz Sağlığı Sınavını Geçemeyebilir

e
sv

Genetiği Değiştirilmiş Domuz Karaciğeri İnsan Vücudunda 10 Gün Çalıştı

29 okunma — 27 Mart 2025 15:56
pexels-vidalbalielojrfotografia-1250655

Çinli bilim insanları, genetik olarak düzenlenmiş bir domuz karaciğerini insana naklederek bu organın 10 gün boyunca çalışmasını sağladı.

Organ nakli bekleyen hastalar için umut veren bu gelişme, Xi’an’daki Xijing Hastanesi’nde gerçekleştirildi. Bilim insanları, Bama minyatür domuzundan alınan karaciğeri altı gen düzenlemesi yaparak insan vücuduyla uyumlu hale getirdi.

pexels-magda-ehlers-pexels-787840

pexels magda ehlers pexels 787840

İlk başarılı domuz karaciğeri nakli

50 yaşındaki beyin ölümü gerçekleşmiş bir hastaya nakledilen karaciğer, 10 gün boyunca temel işlevlerini yerine getirdi. Ameliyat sonrası iki saat içinde safra üretmeye başlayan organ, operasyonun 10. gününde toplam 66,5 ml safra salgılamıştı.

Çalışmayı yöneten Profesör Lin Wang, The Guardian’a yaptığı açıklamada, “Bu, domuz karaciğerinin insan vücudunda nasıl çalıştığını ve gelecekte insan karaciğerinin yerini alıp alamayacağını anlamaya yönelik ilk denememiz” dedi.

Bağışıklık tepkisini önlemek için gen düzenlemesi yapıldı

Nakledilen domuz karaciğeri, bağışıklık sisteminin reddetmesini önlemek için genetik olarak değiştirildi. Özellikle, insan bağışıklık sistemiyle daha uyumlu hale getirmek için “alfa-gal” adı verilen bir şeker molekülü karaciğerden çıkarıldı.

Deney boyunca hastaya bağışıklık baskılayıcı ilaçlar verildi ve organ reddi belirtileri gözlenmedi. Uzmanlar, bu deneyin xenotransplantasyon (hayvandan insana organ nakli) alanında önemli bir adım olduğunu belirtiyor.

Uzun vadeli başarı hala büyük bir zorluk

Genetiği değiştirilmiş domuz organları, son yıllarda nakil için giderek daha fazla test ediliyor. 2024 yılında, Pennsylvania Üniversitesi’nde yapılan bir deneyde domuz karaciğeri, makine desteğiyle üç gün boyunca canlı tutulmuştu. Ancak, bugüne kadar insan vücudunda uzun süre çalışan bir domuz organı bulunmuyor.

Şu ana kadar en uzun süre hayatta kalan xenotransplant organı, dört ay boyunca çalışan bir domuz böbreği oldu. Ancak bilim insanları, hayvandan insana nakledilen organların insan organları kadar uzun ömürlü olmasının yıllar sürebileceğini söylüyor.

Bu gelişme, karaciğer nakli bekleyen hastalar için büyük bir umut ışığı olabilir. Çalışmanın sonuçları Nature dergisinde yayımlandı.

  • Site İçi Yorumlar

En az 10 karakter gerekli

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.