Sitemize üye olarak beğendiğiniz içerikleri favorilerinize ekleyebilir, kendi ürettiğiniz ya da internet üzerinde beğendiğiniz içerikleri sitemizin ziyaretçilerine içerik gönder seçeneği ile sunabilirsiniz.
Sitemize üye olarak beğendiğiniz içerikleri favorilerinize ekleyebilir, kendi ürettiğiniz ya da internet üzerinde beğendiğiniz içerikleri sitemizin ziyaretçilerine içerik gönder seçeneği ile sunabilirsiniz.
Üyelerimize Özel Tüm Opsiyonlardan Kayıt Olarak Faydalanabilirsiniz
Nokia, Bir Patent Savaşını Daha Kazandı! Amazon ile Anlaşmaya Vardı
Teknoloji dünyasında köklü değişimler yaşanmaya devam ediyor ve bu değişimlerden biri de fiziksel oyunların hızla dijital ortama taşınması. Bir zamanlar oyun dünyasının vazgeçilmezi olan CD ve kartuşlar, yerini giderek dijital indirmelere ve bulut tabanlı oyun servislerine bırakıyor. Peki, fiziksel oyunların tamamen yok olması ne kadar yakın?
Oyun dünyasında yıllardır süregelen bu değişimi en iyi anlatan reklamlardan biri Sony’ye ait. 2013 yılında yayınlanan “Resmi PlayStation Kullanılmış Oyun Kılavuzu” adlı 21 saniyelik video, PS4 oyunlarını arkadaşlarınıza nasıl ödünç vereceğinizi anlatıyordu. Aslında bu reklam, Microsoft’un Xbox One için uygulamaya koyduğu karmaşık oyun paylaşım sistemine bir göndermeydi. Microsoft’un DRM (Dijital Hak Yönetimi) sistemine dayalı bu politikasına oyuncular büyük tepki göstermiş ve şirket bir haftadan kısa sürede geri adım atmıştı. O günlerde “insanların disklerini elinden almak” büyük bir hata olarak görülüyordu.
Ancak, aradan geçen on yılda Sony’nin kendi reklamındaki sistemin bile geçerliliğini yitirdiği bir döneme girdik.
İçindekiler
Toggle2024 yılı itibarıyla fiziksel oyun satışları, 2021’e kıyasla yarı yarıya azaldı. Circana analisti Mat Piscatella’nın The Verge’e yaptığı açıklamaya göre, fiziksel oyun pazarındaki düşüş 2008 yılından bu yana devam ediyor. Oyun mağazaları raflarındaki fiziksel oyun sayısını azaltırken, oyun şirketleri de giderek daha az fiziksel kopya üretmeye başladı.
Bu dönüşümün en büyük işaretlerinden biri de 2020 yılında Microsoft ve Sony’nin yeni nesil konsollarını disk sürücüsüz versiyonlarla sunmasıydı. Xbox Series S tamamen dijital bir konsol olarak piyasaya çıkarken, Sony de PlayStation 5 Slim ve PS5 Pro gibi disk sürücüsüz seçenekleri oyunculara sundu.
Peki, bu değişimin arkasındaki asıl neden ne?
Piscatella’ya göre fiziksel oyunlardan dijitale geçişin en büyük sebebi internet bağlantısının artık her yerde olması. Günümüzde konsolların yüzde 99’u internete bağlı ve oyuncular dijital oyunların sağladığı kolaylığa hızla alıştı. Artık bir oyunu mağazaya gitmeden, beklemeden satın alıp oynamaya başlamak mümkün.
Dijital oyunlar sadece satın almayı kolaylaştırmakla kalmıyor, aynı zamanda abonelik sistemleriyle daha ekonomik bir seçenek sunuyor. Microsoft’un Game Pass servisi, oyunculara yüzlerce oyuna erişim imkânı tanırken, Sony de PlayStation Plus ile benzer bir model benimsedi. Oyuncuların büyük bir kısmı artık fiziksel bir oyun kutusu yerine dijital bir kütüphane tercih ediyor.
Microsoft, tamamen dijitale geçiş konusunda en agresif şirketlerden biri. Xbox’ın en yeni modellerinden Series S ve Series X’in dijital versiyonları, disk sürücüsüne olan ihtiyacı ortadan kaldırıyor. Hatta 2024’ün en büyük Xbox oyunlarından biri olan “Avowed” için bile fiziksel kopya satılmadı; kutunun içinde sadece bir indirme kodu vardı.
Sony ise daha temkinli ilerliyor. PS5 Pro’da disk sürücüsü bulunmaması, şirketin gelecekte tamamen dijitale geçmeyi planladığını gösterse de halen harici disk sürücüsü satmaya devam ediyor. Bunun sebebi de PlayStation ekosisteminde fiziksel oyun koleksiyonlarına sahip çok daha büyük bir oyuncu kitlesinin bulunması.
Öte yandan, EA Sports College Football ve Call of Duty gibi büyük oyunlar hâlâ fiziksel olarak satılıyor. Bu oyunların yüksek fiziksel satış rakamları, konsol üreticilerinin bu pazarı tamamen terk etmesini zorlaştırıyor.
Nintendo, fiziksel oyunların tamamen yok olmasını bir süre daha engelleyebilir. Geçtiğimiz günlerde duyurulan Switch 2’nin hâlâ bir kartuş yuvasına sahip olması, şirketin fiziksel oyunlara verdiği önemi gösteriyor. Nintendo’nun ilk Switch modeli 2017’den 2024’e kadar yedi yıl boyunca piyasada kaldı. Eğer Switch 2 de benzer bir ömre sahip olursa, fiziksel oyunlar 2030’lu yıllara kadar Nintendo ekosisteminde varlığını sürdürebilir.
Ancak Nintendo da bu konuda bazı değişimler yapıyor. Şirket, geçtiğimiz günlerde “sanal oyun kartı paylaşım sistemi” duyurdu. Bu sistem, aile bireylerinin dijital oyunları tıpkı fiziksel kartuşları paylaşır gibi kullanmalarına olanak tanıyor. Bu da Nintendo’nun uzun vadede dijitale geçiş yapmayı planladığını gösteriyor.
Yorum Yaz