e
sv

En Büyük Nöromorfik Sistem

21 Nisan 2024 12:20

Intel, Hala Point adını verdiği dünyanın en büyük nöromorfik sistemini tanıttı. Loihi 2 işlemciden yararlanan bu sistem, Sandia Ulusal Laboratuvarları’nda kullanılmak üzere konuşlandırıldı. Bu sistem, bir baykuş beynine eşdeğer olan 1.15 milyar nöron kapasitesine sahiptir ve cihaz fizikleri ile bilgisayar bilimi alanlarında hesaplama problemlerini çözmek için kullanılacak.

hala point

Intel’e göre, yeni sistem saniyede 20 kadrilyon işlem (20 petaops) kapasitesine sahip ve watt başına 15 trilyon 8-bit işlem (TOPS/W) verimliliği sunuyor. Sistem, mikrodalga fırın boyutunda altı raf ünitesi içinde 1,152 Loihi 2 işlemcisi barındırıyor. Ayrıca, daha önce de belirtildiği gibi 1.15 milyar nöronun yanı sıra 128 milyar sinaps ve 140,544 nöromorfik işlem çekirdeği bulunuyor. Intel Hala Point’in maksimum güç tüketimi 2,600 watt’tır. Bununla birlikte, 2,300’den fazla gömülü x86 işlemci, ek hesaplamalar için kullanılıyor ancak detaylar açıklanmadı. Toplam bellek bant genişliği saniyede 16 petabayt (PB/s), çekirdekler arası veri iletimi ise 3.5 PB/s ve çekirdekler arası bant genişliği 5 TB/s olarak belirlenmiştir.

neuromorphic

Hala Point’in ilk konuşlandırılacağı yer Sandia Ulusal Laboratuvarları olacak. Bu ileri düzey AI donanım paketi, bilgisayar mimarisi, cihaz fizikleri, bilgisayar bilimi, bilişim ve daha pek çok alandaki bilimsel sorunları çözmek için kullanılacak. Bu yılın başlarında Mobil Dünya Kongresi’nde, Ericsson Research, telekom altyapısının verimliliğini artırmak için Loihi 2’yi kullanacağını açıklamıştı.

loihi

Yapay zeka tarihine ve 1300 M.Ö. ile 2018 yılları arasındaki dönüm noktalarına göz atmak isteyenler, Clifford A. Pickover’un “Yapay Zeka: Orta Çağ Robotlarından Sinir Ağlarına” adlı kitabını Amazon üzerinden farklı formatlarda inceleyebilirler; fiyatlar üyelik denemesiyle ücretsiz sesli kitaptan, 34.99 dolarlık sesli CD’ye kadar değişmektedir.

  • Site İçi Yorumlar

En az 10 karakter gerekli

Beetekno'yu cihazınıza
HEMEN İNDİRİN!

 



Bu kapanacak 0 saniye