20 yıllık araştırma sonuçları paylaşıldı
Güney Danimarka Üniversitesi ve Danimarka Futbol Federasyonu işbirliğiyle hazırlanan 80 sayfalık raporda, 25 bilim insanının 20 yıllık çalışmalarının sonuçları yer aldı. Araştırmalar, haftada iki kez birer saat yapılan futbol antrenmanlarının kan basıncını düşürmede ilaç tedavisi kadar etkili olduğunu gösterdi.
Prostat kanseri hastalarında hastane başvuruları %40 azaldı
Raporda öne çıkan bulgulardan biri, bir yıl boyunca düzenli futbol oynayan prostat kanseri hastalarının, aynı yaş grubundaki hareketsiz hastalara göre %40 daha az hastaneye başvurduğu oldu. Futbolun ayrıca meme kanseri tedavisi gören hastaların rehabilitasyon sürecine de olumlu katkı sağladığı belirtildi.
10 hastalık üzerinde etkili olduğu kanıtlandı
Beyaz kitapta futbolun; yüksek tansiyon, tip 2 diyabet, kalp-damar hastalıkları, osteoporoz, kas-iskelet sistemi bozuklukları, obezite, yüksek kolesterol, meme kanseri, prostat kanseri ve ruh sağlığı sorunları üzerinde olumlu etkileri olduğu vurgulandı. Futbolun bu hastalıkların hem önlenmesinde hem de tedavisinde kullanılabileceği ifade edildi.
Futbol antrenmanları ilaç tedavisine alternatif olabilir
Profesör Peter Krustrup, futbol antrenmanlarının dayanıklılık, yüksek yoğunluklu aralıklı antrenman ve kuvvet antrenmanını birleştiren hibrit bir egzersiz olduğunu belirtti. Krustrup, “Futbol, kas-iskelet sistemi, metabolik ve kardiyovasküler sağlığı eşzamanlı olarak iyileştirmek için optimal bir yol sunuyor” dedi.
Sağlık sistemlerine öneri olarak sunuldu
Raporda, sağlık sistemlerinin kardiyovasküler hastalıklar, prediyabet ve osteoporoz için hem önleyici bir önlem hem de başlangıç tedavisi olarak futbolu reçete edebileceği önerildi. Ayrıca prostat kanseri hastaları ve meme kanseri sağ kalanları için rehabilitasyonun önemli bir bileşeni olarak kullanılabileceği vurgulandı.
Dünya çapında uygulanabilecek bir model geliştirildi
Danimarka Futbol Federasyonu Direktörü Erik Brøgger Rasmussen, “Kanıta dayalı bu antrenman konseptlerinin uluslararası ölçekte yaygınlaştırılma potansiyeli var” ifadelerini kullandı. Federasyonun araştırmacılarla işbirliği içinde geliştirdiği ‘Futbol Fitness’, ‘Kalp için Futbol’, ‘FC Prostat’ ve ‘Sağlık için 11’ gibi projelerin dünya genelinde uygulanabileceği kaydedildi.
8. Uluslararası Futbol Tıptır Konferansı 2026’da yapılacak
2018’de ‘Futbol Tıptır’ sloganıyla başlatılan uluslararası platformun 25 ülkeden 300 üyesi bulunuyor. Platformun 8. yıllık konferansı 21-24 Ocak 2026’da Madeira’nın Funchal kentinde düzenlenecek. Araştırmacılar şimdi de futbolun osteopeni, sarkopeni, obezite ve tip 2 diyabetin farmakolojik tedavisine alternatif olup olamayacağını inceliyor.
Yorum Yaz