407 Milyon Yıllık Dev Fosil Bilinen Hiçbir Yaşam Kategorisine Uymuyor

Sıradaki içerik:

407 Milyon Yıllık Dev Fosil Bilinen Hiçbir Yaşam Kategorisine Uymuyor

e
sv

Bilim İnsanları, 2.5 Milyar Yıl Önce Çok Hücreli Evrime İlişkin İpuçları Buldu

17 okunma — 31 Mart 2025 15:30
Low-Res_Fluid-flows-around-Stentor-coeruleus-as-it-feeds-Credit-Shekhar-et-al-Naure-Physics-2025

Nature Physics dergisinde yayınlanan yeni bir çalışma, tek hücreli organizmaların çok hücreli yaşama geçişinde fiziksel güçlerin ve besin kıtlığının kritik rol oynadığını ortaya koydu. Araştırmacılar, Stentor adlı dev tek hücreli canlılar üzerinde yaptıkları deneylerde, bu organizmaların besin kaynaklarına ulaşmak için geçici koloniler oluşturduğunu gözlemledi.

İş Birliğiyle Beslenme Verimliliği Artırdılar

Laboratuvar ortamında bir araya getirilen Stentor kolonileri, tek başlarına beslenmeye kıyasla iki kat daha güçlü su akışları oluşturarak besinleri daha etkili şekilde yakaladı. Araştırmacılar, bu kolektif davranışın zayıf bireylerin bile besin alımını artırdığını ancak besin kıtlığı durumunda kolonilerin dağılarak bireysel hayatta kalma stratejisine geri döndüğünü belirledi.

Low-Res_Fluid-flows-around-Stentor-coeruleus-as-it-feeds-Credit-Shekhar-et-al-Naure-Physics-2025

Geçici Koloniler Evrimin İlk Adımı Olabilir

Çalışmanın baş yazarı Shashank Shekhar, “Bu organizmalar, mutlu bir şekilde bir araya gelip geçici kolonilerin avantajlarından yararlanıyor ancak kalıcı bir birlik oluşturmuyor. Bu durum, çok hücreliliğin en erken aşamalarına benzer bir dinamik sunuyor” açıklamasını yaptı. Modern Stentor türlerinin genetik olarak farklı bireylerden oluşan geçici koloniler kurması, diğer çok hücreli organizmalardan farklı bir evrimsel yol izlendiğine işaret ediyor.

Dünya’da 25 Farklı Soyda Bağımsız Evrim Tespit Edildi

Araştırmacılar, çok hücreli yaşam formlarının Dünya tarihinde en az 25 farklı soy hattında bağımsız şekilde evrildiğini vurguladı. Fiziksel güçler ve akışkan dinamiklerinin bu süreçte tetikleyici rol oynadığı, evrimin besin bolluğunda iş birliğine dayalı stratejileri desteklediği ancak kaynakların azalmasıyla bireysel hayatta kalmanın ön plana çıktığı kaydedildi.

Marine Biological Laboratory (MBL) ve Emory Üniversitesi iş birliğiyle yürütülen çalışmanın detaylarına orijinal makaleden ulaşılabilir. Araştırma, çok hücreliliğin kökenine dair yeni teorilerin geliştirilmesine öncülük etmesi bekleniyor.

  • Site İçi Yorumlar

En az 10 karakter gerekli

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.