Sitemize üye olarak beğendiğiniz içerikleri favorilerinize ekleyebilir, kendi ürettiğiniz ya da internet üzerinde beğendiğiniz içerikleri sitemizin ziyaretçilerine içerik gönder seçeneği ile sunabilirsiniz.
Sitemize üye olarak beğendiğiniz içerikleri favorilerinize ekleyebilir, kendi ürettiğiniz ya da internet üzerinde beğendiğiniz içerikleri sitemizin ziyaretçilerine içerik gönder seçeneği ile sunabilirsiniz.
Üyelerimize Özel Tüm Opsiyonlardan Kayıt Olarak Faydalanabilirsiniz
Amazfit Bip 6: AMOLED Ekran, Bluetooth Arama ve 14 Gün Pil Ömrüyle Yeni Nesil Akıllı Saat
Surrey Üniversitesi’nden araştırmacılar, maymun çiçeği olarak da bilinen Mpox virüsünün önemsenmemesi halinde küresel bir sağlık krizine dönüşebileceği uyarısında bulundu. Nature Medicine dergisinde yayımlanan makaleye göre, virüs artık insandan insana daha kolay bulaşıyor ve genetik yapısı hızla değişiyor.
İçindekiler
ToggleGeleneksel olarak hayvanlardan insanlara bulaşan Mpox, son dönemde yakın temas yoluyla insanlar arasında yayılımını artırdı. Araştırmacılar, bu değişimin virüsün daha uzun bulaş zincirleri oluşturmasına ve salgınların daha uzun sürmesine yol açtığını belirtiyor. Surrey Üniversitesi’nden Viroloji Uzmanı Prof. Carlos Maluquer de Motes, “Virüsün yayılım dinamikleri değişiyor. Bu durum, kontrol önlemlerini zorlaştırıyor” açıklamasını yaptı.
2022’de küresel bir salgına neden olan Clade IIb varyantlarının yanı sıra, daha ölümcül olduğu düşünülen Clade I varyantları da yayılımını artırıyor. Bilim insanları, insan vücudundaki enzimlerin tetiklediği genetik mutasyonların virüsün özelliklerini değiştirebileceğinden endişe ediyor. Bu mutasyonların, Mpox’un insanlara daha iyi uyum sağlamasına yardımcı olma riski bulunuyor.
Virüs şu an ağırlıklı olarak yetişkinleri etkilese de, araştırmacılar özellikle çocuklar gibi savunmasız gruplar için ciddi risk oluşturabileceğini vurguluyor. Henüz çocuklar arasında yayılım rapor edilmese de, virüsün bu gruba sıçraması halinde hastalığın daha ağır seyredebileceği uyarısı yapılıyor.
Araştırmacılar, Mpox’la mücadelede sınırlı tanı kitleri ve az sayıda antiviral ilaç olmasının büyük bir engel olduğunu belirtiyor. Prof. Motes, “Yerel sağlık birimlerini güçlendirmeden ve hızlı test kapasitesi oluşturmadan salgınları kontrol edemeyiz” diye ekliyor. Virüsün doğal bir hayvan rezervuarı (taşıyıcı canlı popülasyonu) olması nedeniyle tamamen yok edilemeyeceği, bu nedenle küresel iş birliğinin şart olduğu vurgulanıyor.
Yorum Yaz