pexels meruyert gonullu 7317336
Singapur Ulusal Üniversitesi’nden (NUS) bilim insanları, bakır içermeyen yeni bir yüksek sıcaklık süperiletken oksit keşfetti. Bu malzeme, yaklaşık 40 Kelvin’de (-233°C) süperiletkenlik gösterebiliyor.
1987 Nobel Fizik Ödülü’ne konu olan bakır oksit süperiletkenlerden sonra, NUS araştırmacıları, bakır içermeyen bir süperiletken keşfederek bu alanda yeni bir sayfa açtı. Profesör Ariando ve Dr. Stephen Lin Er Chow liderliğindeki ekip, (Sm-Eu-Ca)NiO₂ adlı yeni bir nikel oksit bileşiğini sentezledi ve bunun süperiletken özellikler gösterdiğini kanıtladı.
Günümüz elektroniğinde enerji kaybı önemli bir sorunken, süperiletkenler sıfır direnç göstererek bu kaybı ortadan kaldırıyor. Ancak çoğu süperiletken malzeme, mutlak sıfıra yakın sıcaklıklarda çalışıyor ve bu durum, geniş çaplı kullanımı zorlaştırıyor.
Dr. Chow, “Bu keşif, yüksek sıcaklık süperiletkenliğinin sadece bakır oksitlere özgü olmadığını, periyodik tabloda daha geniş bir malzeme yelpazesinde görülebileceğini gösteriyor” dedi. Araştırmanın detayları 20 Mart 2025’te Nature dergisinde yayımlandı.
Araştırma ekibi, yeni süperiletkenin özelliklerini daha iyi anlamak için ek deneyler yapmayı planlıyor. Elektronik ve enerji sektörlerinde devrim yaratabilecek bu keşif, süperiletkenlik alanında yeni malzemelerin önünü açabilir.
En iyi ıslak mendili, hijyenin vazgeçilmez ürünlerinden biri olarak hem bebek bakımı hem de günlük…
Mobil operatör sinyalinin yetersiz olduğu alanlarda Wi-Fi bağlantısı üzerinden telefon görüşmeleri yapmak, kullanıcılar için büyük…
Google’ın yeni katlanabilir telefonu Pixel 10 Pro Fold, büyük tasarım değişiklikleri yerine küçük donanım güncellemeleriyle…
2025 yılı itibarıyla e-ticaret sektörü hızla büyümeye devam ederken, veri gizliliği ve güvenlik önlemleri de…
2025 itibarıyla, sosyal ticaret (social commerce) e-ticaretin en güçlü satış kanallarından biri haline geliyor. Sosyal…
Selam dostlar, Beetekno'ya hoş geldiniz, ben Serdar! Bugün bilgisayar ekipmanı toplarken işinize yarayacak on numara…