Sitemize üye olarak beğendiğiniz içerikleri favorilerinize ekleyebilir, kendi ürettiğiniz ya da internet üzerinde beğendiğiniz içerikleri sitemizin ziyaretçilerine içerik gönder seçeneği ile sunabilirsiniz.
Sitemize üye olarak beğendiğiniz içerikleri favorilerinize ekleyebilir, kendi ürettiğiniz ya da internet üzerinde beğendiğiniz içerikleri sitemizin ziyaretçilerine içerik gönder seçeneği ile sunabilirsiniz.
Üyelerimize Özel Tüm Opsiyonlardan Kayıt Olarak Faydalanabilirsiniz
One UI 7 Güncellemesi Başladı: İlk Aşamada Güncelleme Alacak Ülkeler Açıklandı
Bilim insanları, Peru Amazon’unda yasa dışı altın madenciliği faaliyetlerini tespit etmek için şaşırtıcı bir yöntem keşfetti: Ağaç halkalarındaki cıva izlerini takip etmek. Uluslararası bir araştırma ekibi, Ficus insipida türü ağaçların yıllık halkalarında biriken cıva miktarını analiz ederek madencilik faaliyetlerinin zamanını ve konumunu belirlemeyi başardı.
İçindekiler
ToggleYasa dışı madencilikte kullanılan cıva, altın parçacıklarını topraktan ayırmak için kullanılıyor. Cıva-altın karışımı yakıldığında açığa çıkan gazlar, atmosfere karışıyor ve yakındaki ağaçlar tarafından emiliyor. Araştırmacılar, bu zehirli metalin ağaç halkalarında biriktiğini ve böylece madenciliğin “iz bıraktığını” ortaya koydu.
Cornell Üniversitesi’nden Dr. Jacqueline Gerson liderliğindeki ekip, Peru’da madencilik yapılan bölgelere yakın ve uzak alanlardan toplanan 5 farklı ağaç türünün halkalarını inceledi. Sadece Ficus insipida ağaçlarının belirgin halkalara sahip olduğu görüldü. Madenlere 5 km mesafedeki ağaçlarda cıva seviyeleri, uzak bölgelere göre 4 kat daha yüksek çıktı. Özellikle 2000’li yıllardan sonra halkalardaki cıva miktarının arttığı tespit edildi.
Araştırma, ağaç halkalarının “doğal dedektifler” gibi çalıştığını kanıtladı. Madencilik faaliyetlerinin yoğun olduğu kasabalara yakın bölgelerdeki ağaçlarda cıva birikimi en üst seviyede ölçülürken, koruma altındaki ormanlara yakın alanlarda bu oran daha düşük çıktı. Dr. Gerson, “Ağaçlar, geniş bir coğrafyada ucuz ve etkili bir izleme ağı oluşturabilir” açıklamasını yaptı.
Çalışmanın en büyük zorluğu, yasa dışı faaliyetler nedeniyle madencilik alanlarının kesin konumlarının bilinmemesi oldu. Ancak araştırmacılar, bu yöntemin Birleşmiş Milletler’in cıva kullanımını sınırlamayı hedefleyen Minamata Sözleşmesi’ne destek olabileceğini vurguladı. Önümüzdeki dönemde, ağaç halkalarının analiziyle madencilik faaliyetlerinin haritalandırılması planlanıyor.
Yorum Yaz