Metaverse Ekonomisi Nedir? 2025

Sıradaki içerik:

Metaverse Ekonomisi Nedir? 2025

e
sv

444 Milyon Yıllık Fosilde Şok Keşif: İç Organlar Neredeyse Kusursuz!

24 okunma — 28 Mart 2025 14:02
IE_ce0ad8
Paleontologlar, 444 milyon yıllık bir fosilde kas dokusu, tendonlar ve sindirim sistemi gibi yumuşak dokuları keşfetti. “Sue” adı verilen fosil, bilim dünyasında tarihi bir dönüm noktası olarak nitelendiriliyor.

İçi Dışa Dönmüş Fosil

Leicester Üniversitesi araştırma ekibi, Güney Afrika’nın Soom Shale bölgesinde bulunan ve Keurbos susanae olarak adlandırılan fosilin benzersiz özelliklerini ortaya çıkardı. Normalde fosilleşmeyen yumuşak dokuların oksijensiz ve hidrojen sülfür açısından zengin ortam sayesinde korunduğu belirlendi.

“Sue adeta içi dışa çıkmış bir fosil. Dış kabuğu yoktur ama kasları, bağırsakları ve tendonları mükemmel şekilde korunmuş. Bu detaylar 440 milyon yıl sonra bile görülebiliyor.”

– Prof. Sarah Gabbott (Araştırma Lideri)

Büyük Yok Oluştan Kalıntı

Fosil, Dünya’nın en büyük kitlesel yok oluşlarından Ordovisiyen-Silüriyen yok oluşu dönemine (yaklaşık 445 milyon yıl önce) ait. Buzul çağının %85 canlı türünü yok ettiği bu dönemde, Soom Shale’in korunaklı deniz havzası bazı türlerin hayatta kalmasını sağlamıştı.

25 Yıllık Keşif Serüveni

  • 1999’da küçük bir yol kenarı taş ocağında keşfedildi.
  • 400 km’lik Cape Town’un kuzeyindeki bölgede bulundu.
  • Mineralize dokuların analizi için yeni teknolojiler beklenmek zorunda kalındı.

“Bu bir araştırma ultra maratonuydu. 25 yıllık çalışma sonunda ancak tüm detayları haritalayabildik. Ne yazık ki yeni örnek bulma şansımız yok.”

– Prof. Gabbott

Evrimsel Gizem Devam Ediyor

Karides, örümcek ve böceklerin de dahil olduğu eklembacaklılar sınıfı, fosil kayıtlarında iyi temsil ediliyor. Ancak Sue’nun benzersiz korunma şekli, bilim insanlarını şaşırtıyor. Araştırmacılar fosilin kesin evrimsel konumunu belirleyemiyor.

  • Site İçi Yorumlar

En az 10 karakter gerekli

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.