e
sv

Kasırga Helene, Kuvars Madenlerini Harap Etti

01 Ekim 2024 14:32
43mwaydE8QvQRnmtpxgiTL-650-80.jpg

Kısa süre önce Kuzey Carolina’yı vuran Kasırga Helene , büyük çaplı sel baskınları ve hasara yol açtı.

Fırtınadan etkilenen bölgelerden biri de, dünyadaki en saf kuvarsın çıkarıldığı Spruce Pine kasabası oldu. Bu ultra saf kuvars, yarı iletken üretiminde kritik bir bileşen olup, herhangi bir tedarik kesintisi, halihazırda tedarik sorunları yaşayan yarı iletken sektörünü olumsuz etkileyebilir.

Kasırga Helene

Kasırga Helene ‘nin Etkileri

Spruce Pine’da faaliyet gösteren iki şirket, Sibelco North America ve The Quartz Corp, dünyada yalnızca bu bölgeden temin edilen ultra saf kuvarsı üretiyor. The Quartz Corp sözcüsü, fırtınanın ardından şirketin üretim tesislerinin etkilenip etkilenmediğini söylemek için henüz erken olduğunu, önceliklerinin kasaba halkı ve fırtınadan zarar gören aileler olduğunu ifade etti. Sibelco ise operasyonlarını askıya aldığını doğruladı, ancak bölgedeki iletişim kesintileri nedeniyle şirketle iletişim kurma girişimleri sonuçsuz kaldı.

Spruce Pine’da çıkarılan kuvars, saflığıyla bilinir ve bu da onu silisyum plakaları, hassas optikler ve wafer taşıyıcıları üretiminde kullanılır. Farklı bölgelerden temin edilen daha düşük saflıktaki kuvarsla da silisyum üretimi yapılabilir, ancak bu süreç daha maliyetli ve zaman alıcıdır.

Fırtına, Spruce Pine’a iki metreden fazla yağmur yağmasına sebep olarak yolları kapatmış ve birçok insanı elektriksiz bırakmıştır. Yolların kapanması ve iletişimdeki aksaklıklar, Sibelco ve The Quartz Corp. tesislerinin ne ölçüde zarar gördüğünü netleştirmeyi zorlaştırıyor.

Spruce Pine’ın kuvars madenleri, küresel yarı iletken üretim zincirinde hayati bir rol oynamaktadır. 2008 yılında kasabada meydana gelen bir yangın, yüksek saflıktaki kuvarsın dünya pazarına ulaşımını aksatmış ve bu durum endüstri için ciddi sorunlar doğurmuştu. Bugün olası bir üretim durması, küresel çip talebinin 2008’e kıyasla çok daha fazla olması nedeniyle daha büyük sonuçlar doğurabilir.

Küresel yarı iletken endüstrisi, COVID-19 pandemisi, Rusya-Ukrayna savaşı ve Çin’in galyum ve germanyum ihracatını sınırlama girişimleri gibi çeşitli zorluklarla mücadele ediyor. Yüksek saflıktaki kuvars tedarikinde yaşanacak herhangi bir kesinti, bu sorunları daha da ağırlaştırabilir.

Ancak, şu an için durumun ciddiyetini değerlendirmek zor. Büyük şirketler, bu tür doğal afetlere karşı hazırlıklı olmak adına genellikle kritik hammaddeleri stoklama ve alternatif tedarik kaynaklarını belirleme gibi önlemler alır, bu nedenle etkinin sınırlı kalma ihtimali de bulunuyor.

  • Site İçi Yorumlar

En az 10 karakter gerekli

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.